Cosmin Dragomir, istoric culinar (gastroart.r0), ne povesteste cum arata bucataria romaneasca acum un secol.
La Sanatatea in Bucate, Cosmin scoate la lumina trei retete vechi de supa: supa de paine, supa de vin si supa de bere. Fiecare cu povestea sa.
Urmareste episodul din seria #ProfessionalTalks pe canalul de YouTube al lui Marius Tudosiei
- supa de pui
- paine
- galbenus
Supa de paine este o reteta de la 1887 care suna cam asa:
“Pune la foc zeama de carne de vaca sau mai bine de pasare; cand incepe a fierbe pune in ea putin cate putin miez de franzela cat doua oua, lasa-le sa fiarba amestecand des, pana se face ca o papara. In talerul in care voesti sa pui supa freci un galbenus de ou (pentru un om) ½ galbenus (pentru un copil) si torni supa putin cate putin frecand mereu ca sa nu se taie oul. Se poate face si cu apa, in loc de zeama, pui cand o scoti dela foc o lingurita de unt proaspat.”
Supa de bere
- 2 l bere
- 5-6 galbenusuri
- 1 lingurita de unt
- 10 linguri smantana
- franzela prajita
- cuisoare
- scortisoara
Fierbem berea cu scortisoara, cuisoare. Cand fierbe luam spuma. Intr-un vas se bat spuma galbenusurile, o lingurita de unt si 10 linguri de smantana lichida.
Scoatem scortisoara si cuisoarele din bere si lasam zeama sa se racoreasca putin apoi o turnam incet peste spuma de smantana si galbenusuri amestecand continuu. Servim cu felii de paine prajita.
Supa de vin
- 2 parti vin alb bun + 1 parte apa
- 8-10 cuburi de zahar
- scortisoara
- cuisoare
- 2-4 galbenusuri
- felii de paine prajita in unt
Fierbem vinul cu apa, zaharul, scortisoara si cuisoarele. Intr-un vas batem galbenusurile si turnam peste ele zeama de vin strecurata si racorita, amestecand continuu. Servim cu paine prajita in unt.
Vezi mai jos imagini de la filmari!