Cosmin Dragomir, istoric culinar (gastroart.r0), ne povesteste cum arata bucataria romaneasca acum un secol.

La Sanatatea in Bucate, Cosmin scoate la lumina trei retete vechi de supa: supa de paine, supa de vin si supa de bere. Fiecare cu povestea sa.

Urmareste episodul din seria #ProfessionalTalks pe canalul de YouTube al lui Marius Tudosiei

Supa de paine

  • supa de pui
  • paine
  • galbenus

Supa de paine este o reteta de la 1887 care suna cam asa:

“Pune la foc zeama de carne de vaca sau mai bine de pasare; cand incepe a fierbe pune in ea putin cate putin miez de franzela cat doua oua, lasa-le sa fiarba amestecand des, pana se face ca o papara. In talerul in care voesti sa pui supa freci un galbenus de ou (pentru un om) ½ galbenus (pentru un copil) si torni supa putin cate putin frecand mereu ca sa nu se taie oul. Se poate face si cu apa, in loc de zeama, pui cand o scoti dela foc o lingurita de unt proaspat.”

Supa de bere 

  • 2 l bere
  • 5-6 galbenusuri
  • 1 lingurita de unt
  • 10 linguri smantana
  • franzela prajita
  • cuisoare
  • scortisoara

Fierbem berea cu scortisoara, cuisoare. Cand fierbe luam spuma. Intr-un vas se bat spuma galbenusurile, o lingurita de unt si 10 linguri de smantana lichida.

Scoatem scortisoara si cuisoarele din bere si lasam zeama sa se racoreasca putin apoi o turnam incet peste spuma de smantana si galbenusuri amestecand continuu. Servim cu felii de paine prajita.

Supa de vin 

  • 2 parti vin alb bun + 1 parte apa
  • 8-10 cuburi de zahar
  • scortisoara
  • cuisoare
  • 2-4 galbenusuri
  • felii de paine prajita in unt

Fierbem vinul cu apa, zaharul, scortisoara si cuisoarele. Intr-un vas batem galbenusurile si turnam peste ele zeama de vin strecurata si racorita, amestecand continuu. Servim cu paine prajita in unt.

Vezi mai jos imagini de la filmari!

Incearca si retetele: Ciorba de dovlecei cu lapte batut | Galbiori in unt cu piure de cartofi si galbenus