Daca-ti plac mancarurile chinezesti, Andreea Juganaru (andreeachinesefood.ro) iti impartaseste trei retete simple si gustoase: coaste de porc cu sos dulce acrisor, turtite de dovleac si salata de alge. Toate pregatite la Sanatatea in Bucate, cu Marius Tudosiei.

Coaste de porc in sos dulce acrisor

  • 500 g coaste de porc
  • 3 linguri ulei
  • 50 g zahar
  • 2 lingurite sos de soia light
  • 2 lingurite vin de orez
  • 3 linguri otet negru
  • 1 steluta anason
  • 3 felii ghimbir
  • 2 tije ceapa verde (partea alba)
  • seminte susan
  • ceapa verde

Turtite de dovleac

  • 300 g dovleac pentru placinta
  • 200 g faina de orez glutinos
  • 150 g zahar
  • 4 lingurite seminte susan
  • ulei pentru prajit
Pentru pasta de fasole
  • 1 cutie fasole rosie boabe (350g)
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita ulei vegetal
Mai intai taiem dovleacul, il curatam de coaja si de seminte, il taiem bucati si il punem la fiert pe aburi (nu fiert in apa, nu copt!)

Intre timp pregatim pasta de fasole rosie: scurgem bine de tot fasolea din conserva. O maruntim bine de tot in blender pana obtinem o crema. Crema obtinuta o trecem printr-o strecuratoare fina pentru a scapa de toate cojile boabelor de fasole. Acest proces necesita mai multa rabdare, insa rezultatul va fi unul bun. Dupa ce pasam toata pasta de fasole, vom obtine o pasta usor rozalie spre lila, cremoasa si foarte fina. Turnam pasta intr-o craticioara si o amestecam cu zaharul.

Punem craticioara pe foc si amestecam continuu, avand grija ca pasta sa nu se lipeasca de fundul craticioarei. Amestecam continuu pana pasta incepe sa se ingroase. Cand pasta se ingroasa si incepe sa se lipeasca de peretii craticioarei, adaugam lingurita de ulei, amestecam bine si luam pasta de pe foc. O lasam sa se raceasca complet.

Pasam cu furculita dovleacul gatit pe aburi si racit. Adaugam zaharul, apoi faina de orez. In functie de consistenta dovleacului s-ar putea sa mai fie nevoie sa mai adaugam faina de orez. Ideea e sa obtinem un aluat neted, moale si nelipicios. Din aluatul obtinut formam bilute de marimea unei mingi de ping-pong. Luam fiecare biluta de aluat in parte, o aplatizam cu podul palmei dupa care facem o adancitura in mijlocul ei, astfel incat aluatul sa capete o usoara forma de palariuta. In golul palariutei punem cate o lingurita de pasta de fasole rosie. Inchidem palariuta dandu-i din nou forma de mingiuta de ping-pong. Trecem toate turtitele prin susan dupa care le prajim in ulei incins. Le scoatem pe servetele de bucatarie. Turtitele trebuie sa fie crocante pe dinafara iar aluatul este dens si lipicios, glutinos.

Salata de alge

  • 30 g alge chinezesti uscate
  • 1 bucata mica de ghimbir
  • 1 catel de usturoi
  • 2 lingurite sos de soia
  • 2 lingurite otet de vin chinezesc
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita zahar brun
  • 1 morcov mic taiat fasii
  • 1 lingurita seminte susan

Algele uscate se gasesc si la noi in supermarket-urile chinezesti, ambalate in astfel de pungi, acesta este unul dintre sortiment.

Salata de alge se poate prepara si cu o zi inainte. Va avea un gust mai bun daca este lasata la frigider la marinat in sosul de soia si otetul de vin. Daca nu aveti otet de vin, il puteti inlocui cu otet balsamic.

Intr-un recipient incapator punem algele uscate si le acoperim cu apa rece. Le lasam sa se rehidrateze timp de 10 minute. Le spalam bine de cateva ori, pana ce apa in care stau este curata. Le punem intr-un recipient de sticla.

Intr-un bol mic amestecam sosul de soia, otetul de vin, zaharul si uleiul de susan, amestecam bine. Peste alge adaugam morcovii taiati fasii, usturoiul tocat marunt, semintele de susan si amestecul de sosuri. Lasam recipientul acoperit la frigider pana in momentul servirii.

Urmareste episodul cu Andreea Juganaru din seria #ProfessionalTalks pe canalul de YouTube al lui Marius Tudosiei