Scrumbia de Dunare afumata a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata (IGP).

Ce inseamna produs cu Denumire de origine protejata (DOP) si Indicatie geografica protejata (IGP)

Conform ec.europa.eu, incepand cu data de 3 decembrie, Scrumbia de Dunare afumata este cel de-al cincilea produs pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european.

Scrumbia de Dunare afumata este un produs regional, pregatit dupa o reteta traditionala (veche de 100 de ani) din Delta Dunarii, aria Frecatei. Si este primul produs care a primit de la Uniunea Europeana un certificat IGP (produs cu  indicatie geografica protejata)

Dupa obtinerea acestui certificat, scrumbia de Dunare afumata se produce doar in arealul Deltei de catre cei care s-au asociat unei cooperative.

Metoda de afumare la rece a pestelui in zona Deltei Dunarii este o metoda traditionala, foarte veche, mentionata de Grigore Antipa in 1916. Si in zilele noastre se pastreaza aceeasi reteta, specifica zonei. Pentru prepararea scrumbiei de Dunare afumata se folosesc doar scrumbii de Dunare si sare gema, iar ca ingredient auxiliar – rumegus din lemn de esenta tare. Nu se folosesc aditivi, coloranti sau conservanti.

Afumarea la rece are patru etape: zvantarea, afumarea, racirea si maturarea care se face prin pastrare in locuri racoroase si in curenti de aer.

Scrumbia este curatata, sarata, zvantata la temperatura controlata de 25 de grade Celsius si afumata la rece numai cu fum din rumegus din lemn de esenta tare.  Produsul este bogat in acizi grasi Omega 3 si Omega 6.

In Romania mai avem Indicatie geografica protejata (IGP) pentru: Novacul afumat din Tara Barsei, Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu si DOP pentru Telemeaua de Ibanesti.

Cum e la altii?

In total, la nivelul UE, sunt inregistrate 1440 de produse protejate.

Franta are AOC (Appellation d’origine contrôlée) pentru 361 de vinuri, 50 de produse lactate, 45 de produse din categoria legume, fructe, ulei de masline si IGP (Indication géographique protégée) pentru 137 de produse

Spania are DO (Denominación de Origen) pentru peste 250 de produse.

Italia are DOP (Denominazione Origine Protetta) pentru 138 de produse si IGP (Indicazione Geografica Protetta) pentru 83 de produse.