Se zice ca la inceput de an aduce noroc sa ai peste pe masa. Marius Tudosiei pregateste o reteta veche de plachie de caras  si  o reteta de familie: taitei cu nuca.

In retetele vechi de plachie avem doar multa ceapa (pentru dulceata) si rosii, nu si ardei. Si asa facem si noi plachia de caras, dupa vechiul obicei.

Reteta de taitei cu nuca este mai mult decat un desert, o traditie. Taiteii sunt facuti in casa, uscati si pastrati in desaga de panza, la racoare.

Plachie de caras

Ingrediente:

  • caras (dar puteti face si cu stiuca, biban sau crap)
  • ceapa
  • usturoi
  • cimbru
  • ardei iute
  • sare
  • piper

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand te apuci de gatit e sa pregatesti toate ingredientele: curata legumele, taie-le asa cum ai nevoie, curata carasul si portioneaza-l din satar.

Taie ceapa rondele si caleste-o in ulei de floarea soarelui.  Se adauga treptat cubuletele de rosii, sa se gateasca inegal: primele amestecate se gatesc mai mult, intensificandu-si gustul, cele puse mai tarziu raman ceva mai fresh. Se taie ardeiul iute rondele subtiri si se adauga peste ceapa. Se adauga cimbrul in buchetele, sa dea aroma, apoi usturoiul taiat felii groase si se lasa pe foc. Se mai adauga frunze de dafin si se opreste focul. Se adauga piper in tigaie. Da un praf de sare peste caras, pune-i si un strop de piper si aseaza-l peste ceapa, apoi decoreaza totul cu felii de rosie, care urmeaza sa se rumeneasca frumos in cuptor.

In functie de cat de mare e pestele, o sa ai nevoie de 20 de minute sau chiar mai mult pana sa-l scoti si sa-l pui pe masa. Inainte de asta, insa, toaca mare o legatura generoasa de patrunjel si arunc-o pe deasupra!

Taitei cu nuca

Ingrediente:

  • oua
  • apa
  • faina
  • sare
  • unt
  • smantana
  • pastaie de vanilie
  • miez de nuca

Freaca galbenusurile cu sare pentru a obtine un aluat mult mai placut colorat. Intinde foaia de taitei si las-o la uscat pe o panza curata pentru ca taiteii sa poata fi taiati mai usor.

Pune faina pe toata suprafata foii, impatureste si taie taiteii lati, de dimensiunea tagliatellelor. Amesteca taiteii taiati cu putina faina si se mai lasa la uscat si la odihnit.

taitei de casa

Miezul de nuca se trimite la cuptor sa se rumeneasca.

Se pune apa cu sare la fiert pentru taitei.  Cand apa clocoteste arunca in ea taiteii. Se fierb in 2 minute si se scurg.

Nucile coapte se zdrobesc cu un sucitor. Intr-un castron pune miere care se amesteca cu semintele de la o pastaie de vanilie. Adauga putin unt peste taiteii calzi apoi adauga amestecul de miere cu vanilie si nuca.

Se pune toata compozitia intr-un vas pentru cuptor. Optional, deasupra poti adauga smantana fermentata. Se trimit 10-15 min la cuptor sa se rumeneasca.

taitei cu nuca

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 1 ianuarie 2017 Plachie de caras | Taitei cu nuca