Avem din nou trei retete simple si gustoase la Sanatatea in Bucate. Marius Tudosiei pregateste pastrav in lapte la cuptor, un sandwich cald, celebru in Franta – croque monsieur, cu alte doua varinante cunoscute: croque madame si croque marin iar la desert milk banana pudding.

  1. Pastrav in lapte, la cuptor

Ingrediente:

  • pastrav file
  • lapte
  • ceapa
  • lamaie
  • ulei de masline
  • cartofi fierti marinati in mirodenii
  • mix de condimente
  • patrunjel
  • piper alb

Ceapa se taie marunt. Tava se unge cu ulei iar fileurile de pastrav se ruleaza cu pielea inauntru si se aseaza in tava. Se razuieste putina coaja de lamaie iar zeama de la o lamaie se toarna peste pestele asezat in tava. Langa peste se aseaza cartofii deja fierti si marinati in mirodenii. Intr-un castron se pune coaja de lamaie, ceapa tocata, sare si patrunjel proaspat si laptele. Se amesteca totul, se adauga piper alb si se toarna tot amestecul in tava, uniform. Se da la cuptor timp de ~20 de minute, sa se rumeneasca.

2. Milk banana pudding

Ingrediente:

  • banane
  • 400 ml lapte
  • amidon
  • extract de vanilie
  • unt
  • biscuiti cu cacao

Bananele se pun 2 minute in cuptor sa se coaca si sa se innegreasca coaja. Se curata si miezul se zdrobeste pana ce se transforma in piure. Intr-o cratita se toarna laptele rece peste care se pun 4 lingurite de amidon de porumb. Se amesteca si se pune cratita pe foc. Cand laptele incepe sa se ingroase se ia de pe foc si se adauga piureul de banane. Se pune din nou pe foc si se amesteca. La final se ia de pe foc si se adauga untul si extractul de vanilie, apoi se amesteca din nou.

3. Croque monsieur

Ingrediente:

  • felii de paine
  • sos bechamel
  • branza gouda
  • sunca

Cheia unui croque este sosul bechamel: unt, lapte si putina faina. Se pune cate o lingura de sos bechamel peste fiecare felie de paine. Peste sos se pune cate o felie de branza gouda, sunca. Sandwich-urile se pun intr-o tava si se dau la cuptor.

Pentru Croque marin: adaugam in plus si ton, pentru Croque madame: adaugam in plus ou prajit. Dealtfel de aici vine si numele sandwich-ului pentru ca oul pare a fi o palarie. Se serveste cald.

Citeste si 20 de sosuri si dressinguri pe care le poti face in casa

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 18 ianuarie 2014 Pastrav in lapte la cuptor|Croque monsieur|