O bucatarie fara sosuri e ca viata fara iubire (si deja suna dulceag articolul asta). La drept vorbind, un sos bun, la momentul potrivit face diferenta intre o mancare buna si una delicioasa. Aduce un „nu stiu ce” in farfurie, iti incalzeste sufletul si iti desfata papilele.

Tocmai din acest motiv, am facut o lista cu cateva idei de sosuri ge-ni-a-le pe care oricine le poate pregati in casa:

1. Sos de ardei copti, cu branza si busuioc

Arunca intr-un vas 4-5 ardei copti, un fir de ceapa verde, trei frunze de busuioc, un strop de ulei de nuca presat la rece (il gasesti in Bacania Veche), putina branza de oaie sau de capra, pentru un gust intens. Tot ce mai ramane de facut este sa blendezi si ai obtinut un sos delicios.

2. Sos de patrunjel

Less is more, zice o vorba. Si asta se aplica foarte bine si in bucatarie. Sosul asta verde este pe cat de simplu, pe atat de apreciat. Ai nevoie de ulei de floarea soarelui presat la rece (il gasesti in Bacania Veche), frunze de patrunjel si putina sare de mare. Le blendezi pe toate si ai un sos care da un zvac proaspat si culoare oricarui preparat.

3. Sos de busuioc 

Putin ulei de floarea soarelui presat la rece, cateva frunze de busuioc proaspat, un catel de usturoi, putina sare de mare si cateva picaturi de zeama de lamaie. Totul blendat, si ai un sos care sta bine pe branzeturi de orice fel.

4. Sos de unt 

Un sos gustos, pe baza de unt (deh! ce-i mai bun in viata?!) Ai nevoie de vin, salota si unt. Se pune vinul intr-o tigaie si se lasa la foc mic sa scada putin. Se pune apoi salota taiata fin si se lasa la scazut, apoi se adauga untul. Totul se pregateste la temperatura scazuta.

5. Sos de vinete si iaurt 

Un sos turcesc din 3 vinete coapte, 400 de grame iaurt grecesc, putin ulei de masline, usturoi. Merge minunat langa o carne de vitel.

6. Beurre noisette 

Ca orice nume frantuzesc, suna pretentios. De fapt, acest grozav sos de unt, e extrem de simplu de facut si pune in valoare preparatele de peste, legume sau pastele.

Ca sa ajungi la fabulosul beurre noisette, tot ce ai de facut este sa pui o felie generoasa de unt sa se rumeneasca in tigaie timp de cateva minute, pana ce ajunge sa faca o spuma. Ai grija sa nu-l lasi prea mult timp pentru ca te vei alege cu tigaia in flacari. Untul topit va capata o culoare aramie si o aroma de nuca. Daca vrei sa-i dai o aroma in plus pentru a-l folosi pe peste, adauga putina zeama de lamaie, sare si piper.

7. Sos bechamel 

Unt topit, faina, lapte si nucsoara. De atat ai nevoie pentru acest sos care se mai numeste si sos alb. Bogat, cremos, sosul bechamel nu se foloseste ca atare ci gatit la cuptor, in combinatie cu budinca de macaroane sau musaca.

8. Sos olandez (sau Hollandaise) 

Un sos deosebit de delicat si destul de instabil (ti se poate taia cand ti-e lumea mai draga) care se naste dintr-o emulsie de unt topit si galbenusuri – adica doua ingrediente destul de greu de impreunat in mod normal. Se prepara la cald, din  4 galbenusuri, miere, unt si o  lingura de zeama de lamaie si este perfect pentru sparanghel sau oua Benedict.

9 . Dressing de mustar 

Dressing-ul asta e genial si-ti trezeste instant papilele gustative. Ai nevoie de otet balsamic, ulei de masline, putin mustar de Dijon, putina miere. Si uite-asa ai obtinut cel mai bun dressing pentru salatele tale!

10. Sos de iaurt 

Busuioc, iaurt grecesc, ghimbir ras, un fir de ceapa verde, sare, piper. Le blendezi si asta e tot. Ai obtinut un sos cremos care complimenteaza minunat un somon.

11. Dressing Caesar

Unul dintre cele mai intalnite dressinguri este cel Caesar. Ai nevoie doar de otet balsamic, miere, ulei de masline, parmezan, sos Worcestershire, sare si piper. Le amesteci si cinstesti cu el o salata. Simplu si bun!

12. Sos Tzatziki 

Sosul pe care il stim cu totii din Grecia si ne face sa visam la vacanta. Ne trebuie castravete proaspat, iaurt grecesc, unt topit, sare si usturoi. Evident, puteti sa faceti sosul asta si fara usturoi, dar ar fi ca nunta fara lautari.

Intr-un bol se amesteca iaurtul cu untul topit, pana se omogenizeaza. Pe langa unt se adauga si putin otet si usturoi razuit, apoi castravetele razuit si sare grunjoasa de mare. Se adauga ulei de masline si se presara putin oregano uscat.

13. Dressing vinegreta 

Cel mai intalnit dressing ia nastere fara pretentii din: otet balsamic, ulei de masline, mustar de Dijon, putin usturoi, sare, piper.

14. Dressing asiatic 

Daca vrei un zvac cu iz exotic, amesteca otet balsamic cu putina miere, ulei de masline extra virgin, putin sos de soia, ghimbir proaspat razuit, seminte de susan prajite.

15. Dressing de rodie 

4 linguri de petimezi de rodie (gasesti in Bacania Veche) sau concentrat de rodie, 4 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet din vin alb, semintele de la o jumatate de rodie. Este minunat impreuna cu couscous, orez sau salate.

16. Sos de fistic

Sosul asta marocan merge bine cu carnea de pasare. 2 maini de fistic nesarat, prajit si maruntit, patrunjel verde, menta verde, un catel de usturoi, un ardei iute, sucul de la o lamaie, 5 linguri de ulei de masline, sare de mare.

Fisticul, patrunjelul, menta, ardeiul iute – toate tocate, usturoiul pisat, zeama de lamaie se amesteca intr-un bol. Se adauga uleiul de masline si se amesteca toate pana se combina aromele. Acopera bolul si lasa-l sa stea o ora la temperatura camerei inainte de a-l servi. Se poate pastra in frigider pana la 3 zile.

17. Pesto rosu

Pesto rosu face pastele sa fie incredibil de gustoase. Il poti face foarte usor din: o mana de rosii uscate conservate in ulei de masline, o mana de busuioc proaspat, 3 catei de usturoi, o mana de parmezan, o mana de muguri de pin sau caju crud, 4-5 linguri de ulei de masline, putina sare.

18. Pesto verde

Fratele mai mare al pesto-ului rosu, pesto verde se prepara usor, dintr-o mana de muguri de pin, o mana de busuioc proaspat, parmezan, 4 linguri de ulei de masline, 2-3 catei de usturoi.

19. Sos de rosii

1 kg de rosii, 2 linguri de ulei de masline, un catel de usturoi, putina sare, putin busuioc proaspat. Se spala rosiile si se taie in jumatate. Se trece pulpa printr-o sita fina apoi se pune intr-un vas impreuna cu sarea, uleiul de masline, usturoiul pisat. Se fierb impreuna pana ce sucul de rosii scade. La final, parfumeaza cu busuioc.

20. Sos de avocado

Un avocado bine copt poate face magii in bucatarie. In cazul de fata, obtii rapid un sos fin din: un fruct de avocado, un catel de usturoi, o jumatate de salota, o lingura de zeama de lamaie. Pune totul intr-un blender, adauga putina sare, putin piper si gata! Mai poti adauga si coriandru proaspat. Poti folosi sosul pe empanadas, carne la gratar, fructe de mare sau in sandwich-uri, pentru a inlocui maioneza.

Text&foto: Raluca Constantin