Daca esti un iubitor de bere artizanala cu siguranta ai auzit si ai incercat deja Sikaru, Zaganu, Nemteana sau Hophead. Sunt doar cateva dintre berile artizanale pe care le gasesti la noi, in Bacania Veche, pentru ca am adus si nume noi in hubul nostru de bere artizanala din Barbu Vacarescu 49.
De ce am ales sa aducem bere artizanala la noi pe raft? In primul rand pentru ca este produsa numai din ingrediente naturale. In plus, in cazul producatorilor de bere artizanala, experienta gustativa pe care o ofera consumatorului este esentiala. Ei isi permit sa testeze, sa experimenteze intr-un mod nonconformist si, in mod evident, pasiunea lor de a crea o bere unica, de calitate, depaseste cu mult dorinta de a face profit.
Ce este berea artizanala
Berea artizanala este o bautura alcoolica produsa din ingrediente naturale, dupa tehnici traditionale si urmand retete de bere dezvoltate in timp, prin multe incercari si dupa multe degustari. Pana acum nu sunta rau deloc, nu? Dar … berea artizanala are un maaare defect: e produsa in cantitati mici. Si se bea repede 🙂
Afla care sunt etapele de preparare ale berii artizanale.
Bere de tip Ale/bere de tip Lager
Berea de tip Ale sau de fermentatie inalta este obtinuta din utilizarea drojdiei ce fermenteaza la temperaturi de 15-25⁰C fiind metoda traditionala de fabricarea berii; termenul “Ale” fiind nativ englezesc. Are o concentratie de alcool intre 5 si 6 %, o aroma complexa de drojdie si fructe si o culoare mai inchisa, de la auriu pana la cupru sau rosu.
Berea de tip Lager sau de fermentatie joasa este obtinuta prin utilizarea de drojdie ce fermenteaza la temperaturi de 8-14⁰C, apoi este stocata la rece. Cele mai multe beri produse de marea industrie sunt beri de tip „Lager”. Cele mai multe tipuri de bere produse industrial sunt beri de tipul Lager.
Bere pasteurizata/nepasteurizata
Pasteurizarea este un proces de incalzire a berii deja preparate si imbuteliate intr-un interval de 3-20 de minute, la o temperatura de 60-80 de grade, cu scopul de a prelungi semnificativ durata de viata a berii. Procesul de pasteurizare afecteaza atat gustul, cat si componenta nutritiva a bauturii.
Berea nepasteurizata este o bere vie, aromata, gustoasa si sanatoasa, plina de nutrienti si vitamine.
Dar sa va facem cunostinta cu berea artizanala pe care o gasiti in Bacania Veche:
Sikaru este o bere artizanala vie, de tip Ale (sau, cum spuneam mai sus – de fermentatie inalta), proaspata, nepasteurizata si nefiltrata, maturata si carbonatata natural in sticle. Sikaru foloseste numai materii prime de cea mai buna calitate, malt nemodificat genetic, fara zahar sau alti aditivi.
Vorbim despre o bere nefiltrata si nepasteurizata, deci una care contine drojdie. Drojdia este un organism viu a carui prezenta asigura refermentarea si carbonatarea naturala continuand in acelasi timp sa imbogateasca caracterul si gustul berii. In plus drojdia de bere are numeroase indicatii terapeutice continand intregul complex de vitamina B.
Berea industriala, fiind filtrata si pasteurizata, nu contine drojdie si nu beneficiaza de avantajele maturarii. Berea nefiltrata e astfel mai sanatoasa decat cea obisnuita.
Daca v-ati intrebat de unde vine numele, aflati ca Sikaru este numele unei retete de bere mentionata in Imnul catre Ninkasi, zeita Sumeriana a berii, scris in jurul anului 1800 ien pe tablite de lut.
De la Sikaru gasiti: Green Griffin, Wit, Golden Ale, Ipa si Stout
Nemteana este o bere blonda, nefiltrata, traditionala, cu spuma densa si aroma puternica. Este o bere de familie, produsa la Roman, traditionala in adevaratul sens al cuvantului, nascuta din cinci ingrediente naturale, si nimic altceva: orzul, hameiul, maltul, apa si drojdia.
Cei de la Hophead au in portofliu 5 beri: AutoPilot Blonde Ale, Opium IPA, Dark’oH Porter, RedLine Amber Ale si Immigrand Pale Ale. In Bacania Veche veti gasi 4 din cele 5 tipuri de bere din portofoliul lor: Opium IPA, Dark’oH Porter, RedLine Amber Ale si Immigrand Pale Ale.
Ca orice bere artizanala, Perfektum se produce in loturi mici. Retetele sunt originale, ingredientele vin din Germania iar procesul de fabricatie care se intampla de doua ori pe luna este in intregime manual.
Important e ca acum avem la raft in pravalie Berea Perfektum (Pale Ale, Ipa, Red Ale si Black Ipa) nepasteurizata si nefiltrata, ambalata in sticle de 0.5 l, etichetate minimalist. Comanda online!
Este o bere artizanala nascuta in 2016 din colaborarea a trei amici: Mircea Georgescu, Cristian Dinu si Petre Ion. De ce e berea lor speciala? Pentru ca folosesc pentru sortimentele lor ingrediente alese pe spranceana – malturi, hamei si pana si ardei iuti.
De la Hop Hooligans avem pe raft la noi, in Bacania Veche, cu cateva dintre multele (noi am numarat vreo 21) sortimente de bere artizanala pe care le produc:
- Crowd control – IPA
- Summer punch – Pale ale
- Melting Pot – English barley wine
- Koschei – Imperial Russian stout
- Lederhosen – Hefeweizen
- Modern Mosaic – Imperial IPA
- Sencha – Japanese tea pale ale
- Night Lights – Black IPA
- Emperor – Mango wheat ale
1717 (şapteşpe şapteşpe/ seventeen seventeen/ siebzehn siebzehn) este o bere artizanala nascuta din pasiunea a patru tineri sibieni, creata dupa o reteta originala saseasca, cu arome contemporane.
Berea artizanala 1717 e nezorita, neprescurtata sau cum vreti sa-i mai ziceti. Sta 6 saptamani la fermentat si maturat si respecta cu sfintenie regula celor trei N: Naturala, Nefiltrata, Nepasteurizata.
De la ei avem in Bacania Veche:
- Red Ale, cu un gust usor dulceag si arome fructate.
- Weiß Bier, o bere cu gust pregnant, traditionala saseasca.
- Kult Beer, o bere aniversara, produsa in cantitate limitata (doar 999 de sticle pe an).
Amistad e rodul prieteniei dintre un inginer, un arhitect si un designer. Cei trei s-au apucat intr-o zi sa faca bere dupa niste retete adunate de prin lume. Si uite-asa a aparut Amistad, cu Red Ale, Brit Porter, India Pale Ale, Patriot Ale, Brown IPA, Indian Passion.
Deschisa in iunie 2017, microberariea artizanala Three Happy Brewers este visul implinit pe pamant romanesc a doi italieni, Michele Gazzola si Giulio da Sacco, si al unui belgian, David Raets.
Au deja patru beri in portofoliu: Australian Pale Ale, Belgian Enkel, Czech Pilsner si English Amber iar ingredientele folosite provin din Italia, Germania, Belgia si Marea Britanie.
Pe langa micro-berarii artizanale, exista si pasionatii care au inceput prin a face bere acasa. In aceasta zona homebrew ( mai precis homebrewin
In portofoliu au: Belgian Blond Ale, Dubbel, Quadrupel (BA), Tripel si (in curand) Imperial Stout (Soon).
Cu berea Dubbel (o bere bruna cu arome de fructe uscate si alcool 7%) si Tripel (o bere blond inchis foarte aromata cu musetel si flori de soc, cu 9,5% alcool) am gatit doua retete gustoase pe care le puteti incerca si voi: Carbonade a la Flamande si Pere posate in bere
Ceea ce ne bucura peste masura este ca Oriel nu mai este doar o tanara speranta ci a adunat premii la competitii europene de top, in Bulgaria, Croatia, Slovenia si Romania:
Tripel Batch #1: Locul II la concursul de Homebrewing din Bulgaria – categoria Belgian Strong Ale
Dubbel Batch #2: Premiu special la „Intrunirea berilor” Romania
Blond Batch #2: Locul II la concursul de Homebrewing din Romania – categoria Belgian Ale
Blond Batch #2: Locul I la concursul de Homebrewing din Croatia – categoria Belgian Ales
Quadrupel Bourbon BA Batch #2: Locul II la concurul de Homebrewing din Croatia – categoria Smoke & Wood –
Dubbel Batch #3: Locul I la concursul de Homebrewing din Croatia – categoria Trappist & Belgian Strong Ales –
Quadrupel Bourbon BA Batch #2: Locul II la concurul de Homebrewing din Slovenia – categoria Mixta – Blond Batch #3: HM (mentiune) la concursul de Homebrewing din Slovenia – categoria Belgian & Wheat ales
In decembrie 2017 micro-beraria Oriel Beer s-a deschis oficial si aduce pe piata din Romania a berilor artizanale de inspiratie belgiana, produse din ingrediente atent selectionate, de o calitate superioara.
Surse info: Sikaru, Nemteana, Zaganu