Crema de zahar ars, Crema catalana, Crème brûlée. Unul dintre cele mai bune deserturi pe baza de lapte si oua este printre cele mai vechi deserturi europene.

Se pare ca prima consemnare a retetei Crema Catalana a fost intr-o carte de bucate cu retete medievale, Le Libre de Saint Sovi, din 1324.

O poveste mai tarzie (din secolul  XVIII) spune ca un episcop aflat in vizita la o manastire catalana a primit la desert o crema de vanilie. Indragostit de desert, il cerea de fiecare data. Pana intr-o zi cand calugarii au facut o crema mult mai lichida decat de obicei. Ca sa o dreaga i-au adaugat zahar deasupra si au trimis-o in cuptor. Cand a primit desertul, episcopul s-a fript cu crusta de zahar caramelizat, strigand: „quema!” (arde!)

In ciuda faptului ca este mai celebra decat surata sa, pretentioasa si onctuasa Crème brûlée este mentionata pentru prima data oficial in Le nouveau cuisinier royal et bourgeois scrisa de François Massialot abia in 1691.

Povestea spune ca in secolul XVII ritualul de servire a mesei dura atat de mult incat bucatele aveau tot timpul din lume sa se raceasca. In timpul mesei, Philippe d’Orléans, fratele mai mic al lui Ludovic XIV, i s-a plans lui François Massialot din cauza cremei de vanilie care era rece. Bucatarul a incalzit-o imediat punand un fier fierbinte deasupra. Rezultatul: zaharul s-a caramelizat dar crema a ramas rece. Contrastul fierbinte-rece i-a fost indata pe plac lui Philippe d’Orléans si crème brûlée a devenit desertul lui preferat.

 

Crème brûlée
Crème brûlée; Sursa foto: Pixabay

Si totusi, dincolo de povesti, care e diferenta intre Crema de zahar ars, Crema Catalana si Crème brûlée?

Crema Catalana este facuta cu lapte (nu cu smantana) si este aromata cu coaja de lamaie si scortisoara. Pentru a ingrosa crema se foloseste doar galbenusul si amidon de porumb. Crema Catalana este servita in mod traditional in vase de teracota.

Crème brûlée se prepara cu oua intregi si smantana in loc de lapte, apoi se da la cuptor sa se inchege pe Bain-Marie. Crusta de zahar este groasa si se face cu ajutorul unei torte pentru bucatarie.

Crema de zahar ars pe care o stim cu totii este mai putin pretentioasa. N-are deloc crusta ci mai degraba un caimac si nu e la fel de cremoasa. Ba uneori are si gaurele.

Si mamele si bunicile noastre n-o faceau in vas de teracota sau in ramekin, ci intr-o umila tigaie din email in care ardeau zaharul ce se transforma mai apoi intr-un sirop grozav.

Dar sa zica cineva ca nu era crema de zahar ars cel mai bun desert din copilarie! 🙂

 

Crema de zahar ars
Crema de zahar ars

Citeste si: Cobbler, Crisp, Crumble. Care e diferenta?

Surse info: franchementbien.fr, www.grupxativa.com, saveur.com

Text&foto: Raluca Constantin