Bacania Veche

Cobbler, Crisp, Crumble. Care e diferenta?

Cel mai parfumat si savuros desert de vara este unul cu fructe. Si acum nu ne gandim la placinte sau tarte complicate, ci la cateva ingrediente nepretentioase si o fabuloasa explozie de arome. Incearca un cobbler sau un crisp ori un crumble. Credeai ca sunt acelasi lucru? Nu chiar!

Povestea ce uneste aceste deserturi este baza de fructe incalzite la cuptor cat sa-si dezlantuie aromele incredibile. Totusi, in functie de compozitia si textura aluatului ce acopera fructele, avem mai multe denumiri.

Cobbler este un desert cu fructe coapte si aluat fraged, asezat fara pretentii (ba chiar oarecum neglijent, ca niste petice) deasupra lor. Se crede ca numele vine de la asemanarea aluatului cu pietrisul (cobblestones). Reteta de Cobbler cu zarzare pregatita de Marius Tudosiei vine in curand, la Sanatatea in Bucate, pe Digi24. 

Crisp este un desert cu baza de fructe si o crusta de aluat facut din zahar, unt, fulgi de ovaz, nuci, faina si scortisoara. Se intelege de unde vine „crisp”? 🙂 Desertul se coace pana ce aluatul se rumeneste si se … crocanteste.

Crumble seamana cu un crisp, dar nu rasare. In mod traditional, adica la mama lui, in Marea Britanie, crumble nu contine fulgi de ovaz. Doar faina, zahar si unt. In timp, cele doua au ajuns sa insemne cam acelasi lucru si partea buna e ca (daca nu ai vreun ochi critic british in preajma), tu poti face acest desert dupa cum iti place. Dovada, reteta de Crumble cu capsuni care are si fulgi de ovaz, si nuci.

 

Crumble. Foto: pixabay.com

Crumble. Foto: pixabay.com

In familia deserturilor rustice cu fructe care nu vor castiga niciodata un concurs de frumusete, insa iau toate linguritele din lume pentru gust, mai exista si Pandowdy si Brown Betty.

Pandowdy este un desert cu fructe coapte si cu un aluat spart deasupra. Diferenta intre cobbler si pandowdy este ca aluatul de deasupra nu este sfaramat ci este mai intai intins foaie deasupra fructelor si copt. Desertul este scos din cuptor inainte ca aluatul sa se rumeneasca si se sparge cu o lingura, apoi se continua rumenirea.

Brown Betty este un desert de pe la 1600, cu fructe la baza si pesmet cu unt deasupra. Firmiturile de aluat cu unt sunt atat de fine si fragede incat absorb in timpul coacerii sucurile de fructe, astfel incat cosistenta este mai mult de budinca.

Oricum s-ar numi, deserturile cu fructe si aluat sunt grozave cu o cupa de inghetata sau o lingura de smantana alaturi. Alte idei? Bucura-te de gust!

Daca vrei sa incerci un desert french, ai aici o reteta de Galette!

Text&foto: Raluca Constantin 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *