
Galette | Fish Pie
Ne pregatim de iarna, iar meniul de astazi de la Sanatatea in Bucate este un adevarat rasfat al simturilor. Pregatim un fel de Sheperd’s Pie, dar cu peste si fructe de mare. Si, cu fructele toamnei, facem rapid si o placinta frantuzeasca. Galette pe numele ei oficial. Una dulce si una sarata. Citeste si: Ce este Galette?

Cu fructe:
- prune
- piersici
- vin licoros
- zahar brun
- coaja de lime
Cu legume:
- ceapa rosie
- masline
- vin rosu
- zahar brun
- cimbru
- sare
Aluat:
- 150 gr faina de migdale
- 300 gr faina de grau
- 200 gr unt
- 4 linguri de lapte
- 1 lingura de zahar
- 2 galbenusuri
- sare
Faina de migdale si cea de grau se framanta cu unt, ou si lapte. Laptele si untul trebuie sa fie reci. Aluatul va avea o consistenta nisipoasa. Fiind cu unt, are nevoie sa stea la frigider vreo 30 de minute.
Pentru galette dulce:
Fructele se taie in bucati mari si se incalzesc intr-o tigaie. Se stropesc cu vin si se presara cu zahar brun si coaja de lime. Se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei.
Pentru galette sarata:
Ceapa rosie se taie solzisori si se inmoaie in tigaie cu un strop de sare, zahar brun, masline si vin rosu. Spre final mai presaram putin cimbru.
Din aluatul pregatit care a stat la rece, intindem doua foi de placinta si asezam in mijloc amestecul sarat/cel cu fructe. Adunam marginile placintei in jurul umpluturii. Placintele se ung cu galbenus. Cea dulce se mai presara cu putin zahar care o sa se caramelizeze. Se trimit in cuptor sa se rumeneasca.
Fish Pie
- ceapa rosie
- morcov
- pastarnac
- unt
- ulei de masline
- vermouth
- faina
- supa de pui
- smantana
- salau
- midii
- somon
- creveti
- patrunjel
- lime
- lamaie
- sare
- piper
Piure:
- cartofi
- unt
- lapte
- galbenus
- amidon
- sare
Oprim focul si adaugam pestele filetat, curatat de oase si taiat cubulete, crevetii taiati si ei in bucati mai mici si midiile. Razuim si nucsoara si piper. Amestecam toata compozitia si o turnam intr-o tava ceramica adanca.
Facem un piure pufos pe care il asezam peste compozitia din tava. Deasupra razuim branza si trimitem in cuptorul preincalzit.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 4 noiembrie 2017: Galette | Fish Pie
Lasă un răspuns