Galette este o placinta rustica. Un aluatul fraged simplu, framanatat cu unt si faina, numit in termeni frantuzesti pâte brisée.

Denumirea de galette vine din Normandia si inseamna placinta intinsa. Se presupune ca aceasta placinta se pregatea inca din Neolitic cand un fel de turte din grau, orz sau ovaz erau coapte pe pietrele incinse.

In Evul Mediu au aparut variante regionale:

  • galette de Corrèze, facuta cu nuci si castane
  • galette de Roussillon, cu fructe caramelizate
  • galette Nivernais, cu martipan
  • galette cu iaurt in refgiunea Jura
  • galette Normande cu gem si smantana
  • galette Bretonne care este de fapt o clatita din faina de hrisca, cu umplutura sarata
  • Galette des Rois este un desert foarte popular in Franta. Se manca in mod traditional de Epifanie (in prima duminica din an). Galette des Rois ascunde in interior o migdala, iar cel care o gaseste este desemnat regele zilei si primeste o coroana aurie.

Totusi, galette nu este mereu o placinta dulce. In zona rurala a Frantei, galette se poate face din felii fine de cartofi sau chiar din piure ori din faina de porumb, mei sau ovaz.

In functie de sezon, in Bacania Veche facem tot felul de galettes, unele sarate: galette cu leurda si branza de capra, galette cu ardei copt si nuci, cu rosii cherry si mozzarella, cu broccoli, altele dulci: cu capsuni si rubarba, cu piersici ori prune.

Daca vrei sa faci galette acasa, ai aici doua retete: Galette cu prune si piersici | Galette cu ceapa rosie si masline

Citeste si: Cobbler, Crisp, Crumble. Care e diferenta?

Surse: Wiki, Larousse Gastronomique

Text: Raluca Constantin