Tirokaftery este o reteta greceasca. O crema de branza pe care o vei regasi peste tot la taverne servita cu felii calde de pita. In unele regiuni din Grecia se numeste Ktipiti.

Modul de preparare al Tirokaftery difera de la o regiune la alta, insa ingredientele de baza sunt cam aceleasi: branza feta combinata cu o alta branza mai grasa, iaurt grecesc, ardei iuti, ardei copti, ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi, oregano.

Exista doua variante: una cu ardei crud si alta cu ardei copt. Marius a ales sa foloseasca atat ardei copt cat si ardei crud, pentru prospetime.

Asadar, pentru Tirokaftery ai nevoie de:

  • branza feta
  • iaurt grecesc
  • ardei rosu copt
  • ardei rosu crud
  • chili flakes
  • usturoi
  • ulei de masline
  • zeama de lamaie

Blendeaza ardeiul crud si pe cel copt, usturoiul si uleiul de masline pana ce obtii o pasta. Amesteca pasta cu iaurt grecesc si branza feta. Adauga zeama de lamaie si decoreaza cu chili flakes si oregano.

Apoi … si nu-ti ramane decat sa ungi cu ea o bucata de paine proaspata si sa te bucuri de gust!

Incearca si reteta Ardei la borcan

Foto: Raluca Constantin