Tirokaftery este o reteta greceasca. O crema de branza pe care o vei regasi peste tot la taverne servita cu felii calde de pita. In unele regiuni din Grecia se numeste Ktipiti.
Modul de preparare al Tirokaftery difera de la o regiune la alta, insa ingredientele de baza sunt cam aceleasi: branza feta combinata cu o alta branza mai grasa, iaurt grecesc, ardei iuti, ardei copti, ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi, oregano.
Exista doua variante: una cu ardei crud si alta cu ardei copt. Marius a ales sa foloseasca atat ardei copt cat si ardei crud, pentru prospetime.
Asadar, pentru Tirokaftery ai nevoie de:
- branza feta
- iaurt grecesc
- ardei rosu copt
- ardei rosu crud
- chili flakes
- usturoi
- ulei de masline
- zeama de lamaie
Blendeaza ardeiul crud si pe cel copt, usturoiul si uleiul de masline pana ce obtii o pasta. Amesteca pasta cu iaurt grecesc si branza feta. Adauga zeama de lamaie si decoreaza cu chili flakes si oregano.
Apoi … si nu-ti ramane decat sa ungi cu ea o bucata de paine proaspata si sa te bucuri de gust!
Incearca si reteta Ardei la borcan
Foto: Raluca Constantin