Nu mai trebuie sa ascundem mancarea romaneasca! Trebuie sa vorbim despre ea, sa o facem frumoasa, sa o gatim des! Cat mai des!

La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei a pregatit o ciulama de pipote si inimi. Matasoasa, aromata, pusa intr-o mamaliguta plina de aromatice (cimbru, oregano, tarhon) si o supa minunata in sezonul rece: supa crema de dovleac cu telina.

Incercati si voi retetele!

Ciulama de pipote cu mamaliguta aromata 

  • 500g inimi
  • 500g pipote
  • 2 morcovi
  • 2 cepe uscate
  • 6 lingurite cu amidon
  • 3 linguri de faina
  • 150 ml lapte
  • 60 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 frunze de dafin
  • sare
  • piper

Pentru mamaliga:

  • 350 g malai
  • 75 g unt
  • 125 g smantana acra
  • 30 g tarhon verde
  • 30 g oregano
  • 30 g cimbru
  • sare

Se pun la fiert inimile si pipotele curatate. Apa trebuie doar atat cat sa le acopere. Se alege spuma cand se formeaza apoi se adauga morcovii intregi, ceapa, dafinul. Se lasa la fiert pana ce se inmoaie. Pipotele si inimile se scurg si se taie in bucati potrivite. Supa se pastreaza.

Se incinge uleiul si se pune faina toata odata. Se amesteca continuu si se incorporeaza laptele treptat, amestecat cu amidonul. Cand sosul fierbe si incepe sa se lege se adauga organele. Se lasa sa mai dea un clocot impreuna, apoi se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.

Pentru mamaliga se pune la fiert apa cu sare. Cand fierbe, se adauga malaiul si se amesteca continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa fiarba la foc mic. Cand e aproape gata se adauga untul, smantana si ierburile tocate fin. Se rastoarna mamaliga pe un platou si se serveste cu ciulamaua de pipote.

Incearca si alte retete cu dovleac: Placinta cu dovleac si Dovleac umplut cu orez si chorizo 

Supa crema de dovleac cu telina

  • dovleac
  • telina
  • pastarnac
  • ceapa
  • smantana
  • unt

Intr-o tigaie se incalzeste putin unt cu un strop de ulei. Radacina de telina, pastarnacul si ceapa se maruntesc si se calesc. Se presara putina sare. Dovleacul se taie bucati mari si se trimite la copt.

Cand e copt, dovleacul se curata de coaja si se blendeaza impreuna cu legumele calite, cu unt si smantana cu 35% grasime. Daca este prea consistenta se poate subtia cu putin lapte sau supa de legume.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 29 septembrie 2018: Ciulama de pipote cu mamaliguta aromata | Supa crema de dovleac