La Sanatatea in Bucate sarbatorim vremea dovleacului in bucate impreuna cu Alina Boanta. Gatim: dovleac umplut cu orez si chorizo si placinta cu dovleac. Vezi retetele mai jos!
Placinta cu dovleac
Ingrediente (pentru varianta cu straturi, pentru o tava de cca 25×35 cm)
Pentru umplutura:
- 1 dovleac mediu, de 3-4 kg
- 150 g unt
- 300 g zahar
- o pastaie de vanilie
Pentru aluat:
- 500 g faina
- un praf de sare
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de otet
- apa calduta
- unt topit / ulei pentru uns foile.
Faceti un aluat din faina, praful de sare, ulei, otet si apa calduta; nu trebuie sa framantati prea mult, va deveni elastic si ferm in scurt timp. Lasati-l sa se odihneasca cam o ora, intr-un vas acoperit. Puteti sa-l pastrati si la frigider pentru 2-3 zile chiar, invelit in folie, nu pateste nimic.
Curatati dovleacul de coaja si seminte. Razuiti dovleacul pe razatoarea mare, apoi caliti-l la foc mediu cu unt, zahar si pastaia de vanilie.
Pe o plansa pudrata bine cu faina se intinde prima foaie de aluat. Foile trebuie sa aiba 1-2 mm grosime. Rulati foaia pe sucitor si asezati-o in tava, pe care in prealabil ati uns-o cu unt sau cu ulei.
Cu ajutorul unei pensule ungeti si foaia, apoi adaugati cateva linguri din umplutura de dovleac, intinzand-o uniform.
Repetati operatiunea pana ce terminati foile de placinta (noi am facut 10) si umplutura.
Incearca si alte retete cu dovleac.
Dovleac umplut cu orez si chorizo
- 2 dovleci placintari micuti
- 200 g orez basmati
- 200 g chorizo de buna calitate (sau carnati afumati cu boia, de la Bacania Veche)
- un ardei capia
- un ardei iute
- 200 g baby spanac
- 50 g parmezan sau orice alta branza maturata
- ulei de masline
- sare
- piper proaspat rasnit
- un strop de paprika afumata iute

Taiem dovleacul astfel incat sa ne ramana partea mai bombata – pe ea o vom umple. Scobim cu o lingura interiorul curatand bine semintele, ca sa obtinem doua “boluri” numai bune de umplut. La umplutura vom folosi si pulpa din partea de sus a dovleacului.
Umplutura pentru dovleac se pregateste astfel: o parte orez, doua parti apa clocotita turnata peste orez, sare, capac, foc mic, pana se absoarbe tot lichidul si orezul ramane fiert.
Punem intr-o tigaie la rumenit chorizo. Cand este gata il scoatem din tigaie. In uleiul ramas rumenim cubuletele de dovleac; adaugam sare si piper si la ele si le lasam sa se inmoaie putin si sa capete o culoare frumoasa. La fel, le scoatem cand sunt gata si ne ocupam de ardeiul capia si de cel iute, adica ii taiem marunt si ii rumenim si pe ei nitel.
Toate ingredientele pentru umplutura se pun impreuna intr-un vas incapator, in care se adauga si frunzele de spanac, care se vor muia imediat de la celelalte ingrediente fierbinti; mai adaugam un strop de paprika in cazul in care consideram ca nu e de ajuns de picanta umplutura si amestecam bine.
Dovlecii scobiti se ung pe interior cu ulei de masline si se sareaza; ne apucam apoi sa-i umplem cu amestecul de mai sus, presand bine cu o lingura. Umplutura trebuie sa fie compacta pentru ca dovleacul se va mai muia la copt iar sectiunea trebuie sa arate frumos.
Asezam dovlecii intr-o tava incapatoare, mai stopim pe deasupra cu ulei de masline, acoperim cu o folie si-i trimitem in cuptorul incins la 190 grade. Cand sunt aproape gata dam folia la o parte si presaram branza rasa pe deasupra. Mai lasam la cuptor pana se topeste branza si se formeaza o crusta draguta deasupra, toata operatiunea ar trebui sa dureze 30-40 minute, in functie de cat de mari sunt dovlecii.

Retetele Alinei sunt pe cucinino.ro
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 12 noiembrie 2017: Placinta cu dovleac | Dovleac umplut cu orez si chorizo