Cauti un cadou deosebit pentru Craciun? Joi, 7 decembrie, ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) Editura Humanitas Fiction te indeamna sa intri in atmosfera sarbatorilor de iarna participand la lansarea cartii Zile de Craciun de Jeanette Winterson, bestseller Humanitas Fiction la Gaudeamus 2017.

Zile de Craciun de Jeanette Winterson este un volum inedit cu 12 povestiri si 12 retete imbietoare pentru cele 12 zile ale Craciunului.

Alaturi de autoarea Jeanette Winterson, care va participa via Skype la aceasta intalnire, vor participa: Marius Tudosiei, antreprenor, fondatorul proiectelor Bacania Veche, realizatorul emisiunii  Sanatatea in Bucate, Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare si jurnalist cultural, realizatoarea emisiunii Orasul vorbeste si Vali Florescu, traducatoarea volumului. Seara va fi moderata de Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. In partea a doua a evenimentului, publicul este invitat sa participe la un recital al celor mai indragite cantece de Craciun din repertoriul international ,care se regasesc dealtfel si in volumul lansat, interpretate de Viorica Pintilie (voce) si  Johnny Bica (pian).

Pentru Jeanette Winterson, una dintre cele mai inventive si mai indraznete voci narative contemporane, Craciunul e un moment fericit, „celebrarea neprevazutului“. De aceea ii place sa-l intampine scriind o poveste. Cele doausprezece alese aici, de o imaginatie debordanta, pline de prospetime si umor, ne ofera un portal catre „spiritul Craciunului“, unde timpul parca sta in loc, iar magicul pune stapanire pe lume. Craciunul e o sarbatoare a intimitatii, in cadrul careia orele petrecute alaturi de persoanele dragi sunt esentiale. Sa gatim impreuna, ne indeamna Jeanette Winterson, savurand cele douasprezece feluri festive ale caror retete insotesc povestirile. Fiecare reteta traditionala sau nou-inventata pentru Craciun devine ea insasi un dar si ne readuce in suflet bucuria si speranta ca nu suntem si nu vom fi niciodata singuri.

Imi place sa gatesc, dar prefer sa scriu.
Povestile sunt spatiul in care locuiesc – pentru mine, ele sunt locuri fizice, tridimensionale. Cand eram copil si stateam incuiata in pivnita cu carbuni, ispasind diverse pacate, aveam de ales: sa numar carbuni – o activitate limitata. Sa-mi spun o poveste – o lume fara limite, cea a imaginatiei. 
Scriu pentru ca lucrul acesta imi face o mare placere. Sa ma asez in fata unei claviaturi, la care sa cant. Craciunul aduce cu el o bucurie aparte – de parca aceste zile sunt menite sa te inveseleasca. E un anotimp al povestilor, guvernat de Stapanul Dezordinii generale, care trebuie sa fie spiritul ocrotitor al creativitatii, asa cum si este, de altfel, pentru cele douasprezece zile ale sezonului de Craciun. 
Si, in mod ciudat, intr-o casa in general nefericita, Craciunul era totusi un rastimp fericit pentru mine in copilarie. Nu pierdem aceste asocieri; trecutul vine cu noi si, cu putin noroc, il reinventam, ceea ce propun sa facem si in cazul Craciunului. Si totul e o poveste. 
Povestile din jurul focului ce arde de Craciun, ori spuse cu respiratia aburinda in timpul unei plimbari de iarna, au un farmec si un mister care fac parte din acest anotimp. 
Scrisul e o epifanie in sine, in sensul ca el dezvaluie ceva neasteptat. Craciunul, care pare atat de familiar, poate chiar perimat, e o celebrare a intamplarilor neasteptate. 
Iata povestile pe care le-am scris pana acum. Sunt douasprezece, pentru cele douasprezece zile ale perioadei. Sunt povesti cu stafii, interventii magice, intalniri obisnuite ce se dovedesc departe de a fi obisnuite, mici minuni si saluturi adresate luminii renascute.“ (Jeanette Winterson)

Nascuta in 1959, la Manchester, JEANETTE WINTERSON este crescuta de o familie de evanghelisti penticostali, in oraselul Accrington din Lancashire. Stabilita la Londra, publica in 1985 prima carte, cu o pronuntata tenta autobiografica, Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit; Humanitas Fiction, 2008), care ii aduce Whitbread First Novel Award. Romanul Pasiunea (The Passion; Humanitas, 2006) este distins in 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexul ciresilor (Sexing the Cherry, 1989; Humanitas Fiction, 2009), cu E.M. Forster Award. Urmatoarele romane – printre care Scris pe trup(Written on the Body, 1992; Humanitas Fiction, 2008, 2017), The PowerBook (2000), Lighthousekeeping (2004), aflat in 2005 pe lista scurta la Commonwealth Writers’ Prize, Stone Gods (2007) si O paranteza in timp (The Gap of Time – Hogarth Shakespeare Project, 2015; Humanitas Fiction, 2016) – confirma extraordinara originalitate si forta literara ale autoarei. A mai scris nuvele, carti pentru copii si scenarii de film. In 2011 a publicat o carte de memorii, Why Be Happy When You Could Be Normal. In decembrie 2016 i-a aparut volumul Zile de Craciun. 12 povestiri si 12 sarbatori pentru 12 zile (Christmas Days: 12 Stories and 12 Feasts for 12 Days).

Evenimentul se desfasoara in parteneriat cu Bacania veche. Accesul este gratuit, in baza unei rezervari prealabile prin eventbook.