Elena Dascalu a venit din Botosani cu doua retete traditionale pe care le pregateste in restaurantul ei (Curtea Veche): bors de sfecla rosie cu urzici si parjoale moldovenesti. Grozav de gustoase! Daca vreti sa le pregatiti si voi, aveti retetele mai jos.
Bors de sfecla rosie cu urzici
- sfecla rosie
- cartofi
- radacinoase
- loboda
- urzici
- bors
- ulei
- ceapa alba
- morcovi
- usturoi
- ienibahar
- nucsoara
- foaie de dafin
- patrunjel
- leustean
Maruntim ceapa si usturoiul, le calim in ulei. Adaugam radacinoasele, ardeii si cartofii (toate tocate cubulete), apoi cubulete marunte de sfecla rosie. Condimentam cu sare, piper, ienibahar, nucsoara si foaie de dafin, adaugam apa si lasam la fiert. Separat, punem sfecla rosie razuita cu borsul la fiert. Cand amestecul din oala clocoteste, adaugam borsul cu sfecla (dupa ce au dat un clocot impreuna), o mana de urzici, loboda si, la final, patrunjel si leustean tocate.
Incearca si retetele: Piure de urzici si Bors de loboda acrit cu macris
Parjoale moldovenesti
- carne de porc
- carne de vita
- miez de paine inmuiat in lapte
- usturoi
- ceapa
- cartof
- sare
- oua
- ulei
- unt
Ceapa si usturoiul se calesc in unt si se amesteca impreuna cu carnea tocata, ouale intregi (usor batute inainte), miez de paine inmuiat in lapte si stors, cartof razuit, sare si piper. Framantam compozitia pana ce se omogenizeaza apoi formam parjoalele si le prajim in ulei cu unt.