S-au umplut pietele de verdeturi, de aceea planul acestei editii de Sanatatea in Bucate se invarte in jurul lor. Al verdelui, al prospetimii.
Gatim asadar doua preparate de sezon, extraordinar de sanatoase pentru intreaga familie: piure de urzici – dupa o reteta traditional romaneasca si bors de loboda acrit cu macris.
Piure de urzici
- urzici proaspete
- cartofi
- usturoi verde
- untisor
- sare
- ulei
- ceapa
- apa
Sfat: Pentru ca piureul de urzici sa iasa cremos, secretul este sa pui la fiert si un cartof. Vei evita astfel prajirea fainii (traditionalul si nesanatosul rantas) pentru a lega piureul.
Cartoful se curata si se taie in bucatele mici. Urzicile se aleg, se spala bine si se pun la fiert cu cartoful taiat si sare. Ceapa se taie marunt, usturoiul verde la fel. Se calesc in ulei.
Urzicile fierte impreuna cu cartoful se scurg si se pun impreuna in tigaie peste ceapa si usturoi. Se lasa pe foc sa se combine aromele. Zeama de urzici se pastreaza pentru ca ne vom ajuta de ea cand facem piureul. In plus este foarte sanatoasa. Cand toate ingredientele s-au fiert, blendam totul pana ce avem un piure de urzici fin si foarte sanatos.

- loboda
- macris
- hasmatuchi
- morcov
- pastarnac
- radacina de patrunjel
- ceapa verde
- sfecla rosie
- patrunjel
- marar
- leustean
- apa
- ulei
- sare
Radacinoasele se curata si se taie cubulete marunte. La fel si sfecla rosie. Ceapa verde se taie rondele. Se pun toate la calit in ulei cateva minute apoi se pune apa peste legume. Se lasa sa clocoteasca.
Tijele de la loboda nu trebuie indepartate. Daca sunt foarte fragede le poti marunti pentru ca ele vor da un gust grozav borsului. Frunzele se rup in bucati mari. Cand supa de legume clocoteste, punem loboda, macrisul, si la final, inainte de a inchide focul, se pun mararul, leusteanul si patrunjelul, tocate.
Sfat: daca vrei sa pastrezi verdeturile (loboda, spanac) proaspete cat mai mult timp le poti pastra in frigider intr-un prosop de hartie, ca sa-si mentina umezeala. Ceapa si usturoiul verde se pastreaza cu mustati, in hartie putin umezita.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 4 martie 2017: Piure de urzici | Ciorba de loboda acrita cu macris