Pentru sezonul grillului, retetea de porchetta e ideala. Iar pentru o porchetta reusita, cu soric crocant si interior moale si suculent, ai nevoie in primul rand de Smoker Afumatoare BBQ Classic de la Campinggrill.ro

Cat despre carne, cantitatile trebuie determinate in functie de gusturile personale, proportiile la fel.

Eu pun intr-o porchetta:

  • busuioc uscat
  • oregano grecesc (adus din Grecia)
  • cimbru de la tara
  • sos de soya
  • Worchestershire sauce
  • piper proaspat spart in mojar
  • sare
  • mustar de Dijon
  • mustar dulce
  • bulion concentrat din rosii (24%)
  • coriandru boabe
  • mustar boabe
  • fulgi de chili
  • filamente uscate de ardei gras (sunt niste ardei taiati cat guta de undita)
  • ienibahar

Mirodeniile uscate intra in mojar impreuna cu sarea si sunt macinate grosier (daca le voiam pudra, le puneam in rasnita electrica)

Cum procedezi cu porcul:

Mai intai trebuie sa te asiguri ca ai la indemana ceva de taiat cu ascutis bun, pentru soric: cutit perfect, cutter, bisturiu, cutit zimtat.
Hasurezi exteriorul porcului, cat mai egal cu putinta.
Intorci carnea cu soricul in jos si egalizezi grosimea, decupand bucati de carne dintr-o parte pentru a le pune in zonele mai joase. Crestezi acolo unde ti se pare ca e carnea prea groasa si ar fi mai bine sa se aromeze in profunzime. Faci crestaturile astea oblic, pentru ca ulterior vei felia porchetta si nu vrei sa “cazi” cu o felie intr-o creasta de mirodenii.
Intinzi ingredientele umede, apoi pe cele uscate si masezi bine carnea astfel incat aromele sa patrunda in carne. Rulezi porchetta si legi cu sfoara alimentara, destul de strans incat atunci cand scade la cuptor sa nu se desfaca.

O porchetta de aproximativ 5-6 kilograme se coace la cuptor in 4-5 ore, la 150 de grade.
La final, ai doua optiuni:
– ridici temperatura in cuptor pana la 210 grade, cu ventilatie, astfel incat soricul sa devina crocant
– muti porchetta pe un grill foarte bine incins pana cand crusta devine crocanta si bine rumenita.

Pe grill mai ai si ocazia sa arunci o mana de surcele parfumate sa o afumi un pic: doage din butoaie vechi de whisky, de vin rosu sau cognac, rumegus de cires, nuc american sau mar.

Feliaza generos, cat e porchetta calda. La garnituri alege intotdeauna legume cat mai proaspete cu dressinguri primavaratice, vesele.

Si nu lasa sa treaca un an fara sa faci macar o porchetta!