Invitatul lui Marius Tudosiei la Sanatatea in Bucate este Adrian Curalet, Chef intr-unul dintre restaurantele de top din Cluj.
Adrian pregateste o reteta cu legume de sezon, file de salau si mamaliga cu cimbru si Baba au rhum (sau rum baba) un desert ajuns in Franta pe filiera poloneza, in secolul XVIII.
Baba au rhum
- 150 g faina
- 1 lingura de zahar
- 7 g drojdie uscata
- 2 oua intregi
- 1 galbenus
- 110 g ulei
Sirop
- zahar
- apa
- rom
Topping
- ricotta
- miere
- coaja de portocala
- fructe de padure
- menta
Amestecam faina cu drojdia uscata, adaugam ouale intregi si galbenusul si framantam usor. Incorporam si uleiul framantand bine pana ce obtinem un aluat cremos. Lasam aluatul la dospit doua ore, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim siropul de zahar cu rom si tapetam cu unt formele de ceramica in care vom coace aluatul de Baba.
Dupa ce s-au copt, insiropam bine gogosile de baba cu siropul de zahar si rom si le servim cu toppingul din ricotta, miere, coaja de portocala.
Incearca si reteta: Savarina
- salau
- rosii
- dovlecei
- unt
- usturoi
- cimbru
- sare
- piper
Mamaliga:
- lapte
- malai
- unt
- cimbru
Dovleceii se taie cubulete marunte si se trag in unt cu usturoi si cimbru proaspat. Presaram sare si piper. Pulpa rosiilor se marunteste si se adauga spre finalul gatirii, pentru a nu deveni pasta.
Pregatim o mamaliga cu lapte, unt si cimbru. Dupa ce s-a racit, decupam o bucata de mamaliga si o trimitem la cuptor, sa se rumeneasca usor in unt.
Aceasta va fi baza pe care vom aseza legumele si fileul de salau rumenit in tigaie cu unt, sare si piper.
Incearca si reteta: Salau impresurat cu bob
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 29 iulie 2018 – invitat Chef Adrian Curalet