Pastry Chef Mirela Cata este invitata lui Marius la Sanatatea in Bucate. Mirela pregateste o savarina pornind de la o reteta din 1920, insa intr-o varianta reinterpretata, si o tarta cu rubarba si capsuni.

Rubarba – ce este si ce facem cu ea? 

Savarina reinterpretata 

Ingrediente pentru aluat (20 de bucati)

  • faina 250 g
  • sare 5 g
  • zahar 25 g
  • drojdie 10 g
  • oua 175 g
  • unt 125 g
  • lapte 50 g
  • ulei pentru modelare 100 g

Pentru sirop:

  • zahar 500 g
  • apa 500 g
  • lime (suc&coaja) 1 bucata
  • rom 100 ml

Pentru napage

  • piure de ananas 100 g
  • piure de cocos 100 g
  • zahar  200 g
  • apa 100 g

Finisare

  • frisca batuta 700 g
  • coaja de lime 10 g
  • zahar pudra 50 g

Pentru decor

  • ananas 300 g
  • coaja de lime 50 g
  • zahar

Se framanta o maia din: 50 g faina, 10 g drojdie, 50 nl lapte la temperatura de 30-35 grade Celsius, 20 g zahar si se lasa la dospit aproximativ 20-30 minute.

Se framanta aluatul cu restul de faina, sare, oua si unt moale pana ce avem o consistenta moale. Daca este nevoie se adauga lapte. Se lasa la dospit intr-un vas uns cu ulei, la temperatura de 37 grade Celsius. La jumatatea timpului de dospire se framanta din nou aluatul. Se modeleaza 10 bucati a cate 45 g. Se lasa din nou la dospit ~o ora.

Se preincalzeste cuptorul la 200-220 grade Celsius si se coc savarinele timp de 20-25 minute. Se lasa la racit pe un gratar.

Siropul pentru insiropat se pregateste astfel: se fierbe zaharul cu apa iar la final se adauga sucul si coaja de lime si se lasa la infuzat cateva minute. Se insiropeaza bine cojile de savarine si se stropesc cu rom.

Pentru napage se amesteca piureurile de fructe si se aduc la punctul de fierbere. Trebuie sa obtinem o marmelada mai fluida care se intinde cu pensula peste cojile insiropate.

Pentru finisare, frisca batuta se infuzeaza cu coaja de lamaie de seara pana dimineata, intr-un vas acoperit cu folie alimentara. Inainte de utilizare se strecoara si se spumeaza. Se adauga zaharul pudra la final.

Pentru decor, ananasul se taie cuburi si se amesteca cu zaharul si coaja de lime. Se acopera si se da la rece.

La final se decoreaza coaja de savarina insiropata cu frisca batuta si ananas.

Tarta cu rubarba si capsuni

Ingrediente pentru aluat:

  • unt 100 g
  • zahar pudra 100 g
  • oua 120 g
  • lapte dulce 115 ml
  • coaja de lamaie
  • sare
  • fulgi de migdale 40 g
  • faina alba 190 g
  • praf de copt 4 g
  • gris 15 g

Pentru umplutura:

  • rubarba 450 g
  • capsuni 400 g
  • zahar tos 80 g
  • coaja de lamaie
  • amidon

Pentru decor:

  • miere
  • busuioc
  • fistic

Untul si zaharul pudra se mixeaza apoi se adauga in bolul de mixer celelalte ingrediente pana obtinem un aluat pufos. Rubarba si capsunile se taie in bucati si se amesteca cu zahar pudra si amidon.

Cuptorul se preincalzeste. Forma de tarta nu se unge, pentru ca aluatul are suficienta grasime. Se toarna aluatul in forma iar deasupra se aseaza fructele. Tarta se trimite la cuptor 45-50 minute.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 6 mai 2018: Savarina reinterpretata | Tarta cu rubarba si capsuni

Urmareste si interviul Chef Talks cu Mirela Cata: