
5 retete pentru masa de Craciun. Simplu si bun.
Ne pregatim de Craciun, asa ca nu aveam cum sa nu ne amintim cateva dintre retetele cu specific sarbatoresc pregatite de-a lungul timpului. Evident, toate usor de facut.
Muschiulet de porc umplut cu hribi
Pentru ca, in mod traditional, porcul e la putere, iti propunem o reteta de muschiulet de porc umplut cu hribi. Deosebit de gustos si aratos, numai bun sa-l pui pe o masa sarbatoreasca. Poti inlocui hribii cu alte ciuperci.
Ai nevoie de:
- muschiulet de porc
- hribi
- ceapa
- usturoi
- unt
- sare
- piper
Dupa ce scoti carnea din frigider las-o la temperatura camerei sa se odihneasca.
Incepe prin a topi untul in tigaie. In aceeasi tigaie se adauga ceapa taiata marunt, apoi usturoiul maruntit si el, apoi bucatile de hribi. Se lasa la foc domol si se condimenteaza cu sare si piper.
Muschiuletul de porc se curata de pielite si se taie in bucati de-o palma. In partea laterala a bucatilor de muschi se cresteaza un buzunarel in care vor intra hribii. Se umple deci fiecare bucata de muschi cu hribi si se prinde buzunarelul cu o scobitoare.
Se condimenteaza bucatile de muschi cu sare si piper (daca vrei poti adauga si ierburi) si se pun intr-o tigaie incinsa, rulandu-se pe toate partile pentru a se sigila capetele muschiului. Apoi, tigaia cu muschiuletul sigilat va merge in cuptor, la 200 de grade, sa se rumeneasca frumos. Hribii ramasi vor folosi ca garnitura.
Incearca si alte retete cu porc: Lebar de casa, Rillettes
Piept de rata cu sos de portocale
Pentru cei nedoritori de porc, avem si rata. Gatita cum ii sade ei bine, cu sos de portocale.
Ai nevoie de:
- piept de rata
- coniac
- sos de soia
- suc de portocale
- miere
- unt
- cartofi fierti si marinati in mirodenii
Cresteaza pielea de la pieptul de rata. Sareaz-o si apoi pune pieptul in tigaie cu pielea in jos, la foc mic. Se rumeneste usor pe ambele parti, dupa care se muta intr-o tava si se da la cuptor 9 minute la 200 de grade. In tigaia in care s-a prajit pieptul si a ramas grasimea de rata, toarna niste coniac, sos de soia si suc de portocale. Lasa-le pe foc sa scada. Cand sosul s-a racit, adauga mierea. Scoate pieptul de rata de la cuptor si pune putin unt deasupra cat e cald. Serveste cu sosul de portocale mai inainte pregatit.
Oua umplute (a la Adi Hadean)
O reteta de oua umplute mai speciala, cu care a venit la noi Adi Hadean. Are o maioneza light si branza de burduf. Asa-i ca suna bine? Vezi reteta video.
Ai nevoie de:
- oua fierte
- maioneza
- branza de burduf
- iaurt gras
- ulei de masline
- mustar de Dijon
- ceapa verde
- ardei iute
- ardei gras rosu
- sare
- marar
- piper
Se face o maioneza dintr-un galbenus crud, o lingurita de mustar si putin ulei de masline. Galbenusurile de la ouale fierte se amesteca cu putina branza de burduf, o lingurita de mustar de Dijon, iaurt gras, putin ulei de masline si o lingura de maioneza. Obtinem astfel umplutura pentru oua. Se toaca putina ceapa verde, putin ardei rosu si ardei iute pentru decor. Maioneza ramasa se amesteca cu iaurt grecesc si se va folosi pe langa ouale umplute.
In pregatirile pentru masa de sarbatori, te poate ajuta si articolul: 20 de sosuri si dressinguri pe care sa le faci in casa
Prajitura de Craciun
Nu e tarta, nu e placinta. E un fel de prajitura foarte aromata, cu o groaza de fructe uscate si imbalsamata cu o bautura licoroasa. De sarbatoare. Vezi reteta video.
Ai nevoie de:
- coji de portocale confiate
- coniac
- stafide
- migdale
- merisoare
- caju
- 2 pastai de vanilie
- 250 gr unt
- 2-3 linguri de melasa de curmale
- 250 gr zahar brun
- 4 oua
- 250 gr faina
- praf de copt
Cojile de portocala se caramelizeaza si se flambeaza cu putin coniac. Fructele uscate si nucile se pun si ele in tigaie peste coniacul cu coaja de portocala. Se mai adauga coniac peste ele si se lasa la fiert cu doua bete de vanilie. Se adauga si untul in tigaie, sa se topeasca peste fructele in coniac, apoi se adauga melasa de curmale si zaharul brun si se lasa sa scada pe foc. Amestecul se da apoi la rece.
Intr-un bol se bat ouale cu semintele din batonul de vanilie. Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Cateva cuisoare, un anason stelat si putina scortisoara se maruntesc intr-un mojar apoi se trec printr-o sita si se pun peste galbenusuri. In acelasi bol se toarna si amestecul cu fructe uscate si se amesteca. Se adauga si faina si se amesteca pana ce se omogenizeaza.
Compozitia obtinuta se pune intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Dupa ce se scoate din cuptor se toarna peste prajitura un pahar de bourbon.
Fursecuri fragede
Fursecurile astea cu unt sunt grozav de fragede si usor de facut. Le poti umple, dupa plac, cu orice fel de gem sau cu crema de ciocolata. Vezi reteta video.
Ai nevoie de:
- 200 g unt
- 90 gr zahar
- 285 gr faina
- pastaie de vanilie
- gem de zmeura sau orice alt fel de gem
Bate untul cu zaharul pana ce obtii o crema pufoasa. Adauga semintele de la pastaia de vanilie, apoi faina si amesteca. Da aluatul 30 de minute la frigider, apoi modeleaza bilute. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor. Se lipesc intre ele cu gem sau crema.
Lasă un răspuns