In fiecare an, de Paste si de Craciun, ne lovim fara exceptie de aceleasi mustrari legate de productia de cozonaci Bacania Veche. Si in fiecare an dam aceeasi explicatie: e artizanat, nu suntem rauvoitori.

„De ce ati inchis comenzile pentru cozonaci?”

Noi framantam aluatul de cozonaci de mana, cum se face din batrani. Adica exclusiv cu forta mainilor. Probabil suntem printre putinii care mai fac asta in Bucuresti. Cine a fost pe la noi, in Bacania Veche a putut vedea tot „procesul tehnologic” (care e cat se poate de transparent si la vedere) si a putut constata ca nu avem niciun malaxor si nici nu-l ascundem pe undeva.

15338815_10154035138961720_7832633338279974446_n-1
Cati cozonaci poate face un om intr-o zi?

Limita de sus la care am ajuns in 8 ani de Bacania Veche este de 48 de cozonaci pe zi. Si nimic mai mult. De ce? Pentru ca nu putem mai mult si nu vrem sa ne rupem spatele. Framantarea de mana a unei incarcaturi de 6 kg de faina timp de aproape o ora necesita forta, nu gluma (din 6 kg de faina ies 12 cozonaci). Usor nu-i. N-am vrea sa credeti ca ne plangem, pentru ca in realitate nu o facem: ba chiar ne face placere sa va oferim un produs bun. Asa cum trebuie.

Asa se framanta un cozonac in Bacania Veche:

Prin urmare, facem tot ce ne sta in putinta ca oameni sa ne iasa cei mai buni cozonaci si sa nu ne batem joc de nimeni: nici de voi, nici de ingrediente, nici de munca sau de sanatatea oamenilor din echipa noastra.

Asa se impleteste un cozonac in Bacania Veche:

„De ce nu luati un malaxor?”

Tot in fiecare an, primim propuneri sa luam un malaxor. Si, evident, refuzam.

  1. Pentru ca nu despre asta e vorba. Nu ne-am nascut cu malaxor in casa si nu vrem sa industrializam catusi de putin produsele noastre.
  2. Pentru ca poti lua de oriunde un cozonac framantat la malaxor.
  3. Pentru ca am adus-o pe mama de la Dersca sa faca primii cozonaci atunci cand am deschis Bacania Veche, in 2010 si pentru ca ne bucuram sa pastram traditia.
  4. Pentru ca un cozonac framantat de mana nu se compara cu nimic.

„De ce costa atat de mult?”

Cozonacul costa 65 de lei/kg. Ii facem pe toti in jur de 1 kg (mai mult sau mai putin), cu multa umplutura de nuca (nuca adevarata si cacao belgiana), rahat si stafide. Adica, cu de toate. Daca vi se pare ca pretul este unul exagerat, reveniti la primele paragrafe. Daca inca vi se pare un pret exagerat, cumparati cozonac din orice supermarket. Si incercati sa va bucurati de el. Daca va iese! 🙂 Nu-i hulim pe aceia. Pur si simplu suntem pe cai diferite, iar calea noastra n-o sa se intalneasca niciodata cu calea lor. Nu spunem ca-i gresit. E greu sa hranesti 7 miliarde de oameni, si de aceea am ajuns in timp sa acceptam industrializarea mancarii. Doar ca noi n-o s-o facem. Niciodata. Pentru ca altfel ne-am fi pus in nume ceva cu „market”, nu ne-ar fi chemat – din 2010 – Bacania Veche.

Toate bune!

Marius Tudosiei, bacanul vostru