Mai e putin pana la sfarsitul anului, motiv suficient de bun sa mai incercam doua retete noi: chutney de mosmoane si tarta de polenta cu ceapa, masline si capere.
Despre mosmoane, niste fructe destul de nepopulare (cititi mai multe aici) am aflat de curand dar le-am si pus pe lista de incercat.
Tarta de polenta cu ceapa este foarte simplu de facut si extraordinar de gustoasa.
Chutney de mosmoane
Ingrediente :
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
4 linguri de seminte de mustar
2 linguri de boabe de piper proaspat macinate
1 lingura de boabe de schinduf
1 lingura de chimen macinat
2 linguri de turmeric
1 capatana de usturoi razuit
5-7 cm de radacina de ghimbir razuita
6 chilli proaspeti, fara seminte, tocati fin
2 kg de mere curatate si taiate marunt
500 gr zahar muscovado
500 ml de otet de mere
2 linguri de sare
~700 gr pulpa de mosmoane
Se incalzeste usor uleiul intr-o tigaie adanca si se adauga mirodeniile. Se lasa pe foc cca 1 minut amestecand pana ce semintele de mustar incep sa pocneasca. Atentie sa nu se arda! Se adauga usturoiul razuit, ghimbirul razuit, chilli tocati marunt. Se amesteca si se lasa pe foc 2-3 minute. Amestecul de mirodenii se toarna intr-un vas peste merele taiate. Se adauga zaharul, otetul si sarea, impreuna cu pulpa de la mosmoane si se lasa la foc mic pana ce se dizolva zaharul. Se acopera vasul si se lasa la foc mic sa mijoteze ~2 ore. Se mai amesteca din cand in cand si, daca amestecul devine prea legat, se mai adauga putina apa. Se pune fierbinte in borcane si se sigileaza.
Tarta de polenta cu ceapa, masline si capere
Ingrediente:
2 pahare de faina de porumb
1 lingura de ulei
1kg de ceapa
70 gr de masline negre fara samburi
1 lingura de capere
1 lingura de ulei de masline
1 ramurica de cimbru
Se prepara mamaliga dintr-un litru de apa si malai. Se toarna intr-o forma de tarta unsa cu ulei si se lasa sa se raceasca.
Intre timp, se pregateste ceapa, taiata solzisori, calita in ulei cu putina sare. Cand incepe sa se rumeneasca usor se adauga 1/2 pahar de apa si se acopera tigaia. Se lasa asa 2-3 minute sa se inmoaie ceapa. Amesteca maslinele taiate marunt cu caperele, uleiul de masline si cimbru. Se intinde amestecul peste mamaliga care s-a racit, deasupra se aseaza ceapa calita.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 24 decembrie 2016: Chutney de mosmoane |Tarta de polenta cu ceapa, masline si capere