Este foarte posibil sa nu fi auzit pana acum de mosmoane, asa ca inceputul e abrupt: mosmoanele sunt niste fructe. Care se mananca. Se coc toamna tarziu, atunci cand toate celelalte fructe putin mai familiare sunt deja culese si transformate in gemuri si compoturi.

Mosmonul (Mespilus germanica) este un arbust care face parte din familia Rosaceae. Este raspandit in sud estul Europei si sud vestul Asiei de peste 3.000 de ani. Deloc surprinzator, mosmonul face mosmoane. Mosmoanele erau preferate de greci si de romani si au fost mentionate in scrieri de insusi Shakespeare.

Atunci cand sunt inca necoapte, mosmoanele sunt astringente si tari. Lasate insa in copac pana da primul inghet (inceputul lui noiembrie), mosmoanele vor fi bune de consumat. Miezul va capata o consistenta de piure si o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun. Poate ti se va parea ca sunt aproape putrede, insa afla ca aceasta este consistenta lor naturala. Gustul are note de scortisoara, vanilie, cidru si ceva din aciditatea vinului.  Mosmoanele sunt bogate in potasiu, saruri minerale, vitamina B1, vitamina C, proteine, fenoli si flavonoide.

mosmoane

Semintele mosmoanelor au un invelis foarte tare si de aceea este nevoie sa stea in pamant pana la 2 ani pentru a incolti si a da nastere unui mosmon. In mod natural numai sistemul digestiv al animalelor erbivore care inghit aceste seminte slabindu-le invelisul va ajuta procesul de raspandire a mosmonului.

Mosmoanele pot fi folosite in jeleuri, tarte, siropuri. Noi le-am incercat intr-un chutney care a iesit grozav. Reteta, aici.

Sursa info: ierburiuitate.wordpress.com, www.growveg.co.uk, www.rootsimple.com

Text&foto: Raluca Constantin