De Craciun e o placere sa gatesti in familie. Ca in fiecare an, Paula Ana este la Sanatatea in Bucate cu retete irezistibile. Pana la urma nu e mod mai fericit de a deschide o masa de sarbatoare decat cu antreuri gustoase, pe baza de foietaj, cu branza de capra. Si la desert avem  un sufleu de ciocolata, cu Whisky.

Chocolate Whiskey Souffle 

150 ml smantana dulce

40 ml whisky

400 gr ciocolata neagra

80 gr unt

4 oua

50 gr faina

1 lingurita cacao

80 gr zahar

Se topeste untul impreuna cu 200 gr ciocolata neagra. Se ia de pe foc si se adauga galbenusurile, faina, cacao si 50 gr zahar. Se amesteca usor, sa se omogenizeze. Separat,  se bat albusurile cu 30 gr zahar pana ce devin ferme. Albusul batut se amesteca usor cu compozitia de ciocolata. Si am obtinut compozitia de sufleu.

In alt vas se face un sos din 100 ml smantana si whisky si se pune pe foc sa dea un clocot.  Se ia de pe foc si se adauga 200 gr ciocolata neagra. Se amesteca pana ce se omogenizeaza. Crema astfel obtinuta se imparte in doua. O jumatate din cantitate se da la frigider pana ce se intareste. Cand s-a intarit, se formeaza din ea  patru bile. In cealalta jumatate se adauga 50 de ml smantana si se face astfel  un sos pe care il pastram la cald.

Se pregatesc patru ramekinuri: se ung cu unt si se tapeteaza cu putin zahar.  In fiecare ramekin se pune cate o bila de ciocolata. Peste ea, in fiecare ramekin se toarna compozitia de sufleu, cat sa acopere pe jumatate.  Se dau ramekinurile la cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 15-20 de minute.

Cand sufleul este gata se toarna peste el sosul pe care l-am pastrat la cald.

Foietaj cu praz si branza de capra

dsc_9312_bun

Pentru foietaj:

500 gr faina

500 gr unt

160 ml apa

Sare

Umplutura:

praz taiat fin

unt

cimbru

branza de capra

Prazul se taie fin si se caleste in unt ~20-25 minute.  Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si se lasa la racit.

Din aluatul de foietaj se taie 4 cercuri medii peste care se pune compozitia de praz. Se lasa o margine. La mijloc se pune branza de capra. Marginile se ung cu ou. Acelasi aluat se poate umple si cu gem de caise si branza de capra.

Se dau 25 de minute la cuptor pana ce aluatul devine auriu.

Urmareste emisiunea Sanatatea in Bucate din data de 25 decembrie 2016: Chocolate Whiskey Souffle | Foietaj cu praz si branza de capra