Patisonul este o ruda mai dragalasa a dovlecelului. Cu siguranta ti-a atras atentia in piata, pentru ca este rotunjor si delicat, cu forma turtita si marginile ondulate, incantator de frumos colorat in verde deschis sau galben.

Ierburiuitate.wordpress.com ne spune ca patisonul vine de pe continentul nord-american unde era cultivat de triburile amerindiene. In Europa a ajuns in secolul XVII, iar numele ii vine din franceza – pâtisson = prajitura rotunda.

Se deosebeste de dovlecel pentru ca are pulpa mai densa si crocanta ceea ce-l face putin mai greu de gatit decat ruda sa, dar mai usor de pastrat fresh pe termen lung.

Micutul patison are un continut mare de fibre, potasiu si apa, ceea ce-l face ideal sa figureze in meniul tau daca vrei sa slabesti.

De obicei se consuma atunci cand nu depaseste 10 cm in diametru, pentru a fi fraged.  Il poti gati in orice fel – la aburi, cu sosuri, prajit, gratinat, umplut, supa crema sau chiar murat.

Incearca reteta de Patisoni umpluti

Citeste si despre: Barba Caprei sau Salsifi