Anthony Bourdain, calatorul, scriitorul, experimentatorul, povestitorul, cel care a aratat lumii ca mancarea este forta care conecteaza oamenii, a decis intr-o zi sa-si incheie toate rolurile. Si a pus punct. Pe 8 iunie 2018, in Franta (Kaysersberg), acolo unde filma un episod pentru Parts Unknown, impreuna cu amicul sau, Chef Eric Rippert.

Prin scrierile sale si seriile tv pe care le-a realizat, Bourdain a pus in lumina esenta umanitatii din fiecare cultura si regiune in care a calatorit. A incurajat si inspirat generatii intregi sa descopere lumea, sa nu se teama de necunoscut, sa manance cu pofta si sa bea cu oamenii locului. Sa iubeasca viata.

Cateva dintre vorbele lui:

„Corpul tau nu e un templu, e un parc de distractii. Bucura-te de experienta! ”

„Daca ai 22 de ani, esti in forma si insetat de cunoastere si de a deveni mai bun, calatoreste cat mai departe si cat mai mult. Dormi pe jos daca trebuie. Descopera cum traiesc, cum mananca si cum gatesc altii. Invata de la ei, oriunde te-ai duce.”

„Sa calatoresti nu e mereu confortabil. Uneori doare, uneori iti sfasie inima. Dar e in regula. Calatoria te schimba, ar trebui sa te schimbe. Isi lasa amprenta in memorie, in constiinta, in suflet si pe corp. Iei ceva cu tine si ar fi bine sa lasi si ceva in urma.”

„Calatoriile te schimba. Asa cum schimbi si tu lumea. Pe masura ce treci prin viata lasi urme cat de mici. Si, la randul lor, viata si calatoriile te marcheaza.”

„Daca e sa pledez pentru ceva, e sa pledez pentru calatorie. Calatoreste cat de mult si de departe poti. Peste ocean sau peste un simplu rau. (…) Deschide-ti mintea, ridica-te de pe canapea, misca-te.”

„Nu minti. Ai facut o greseala, recunoaste si mergi mai departe. Dar n-o mai repeta. Niciodata.”

„Inveti multe cand imparti masa cu cineva.”

„Nu fi snob! E ceea ce sper sa nu fiu – ceea ce mi-a permis sa cutreier lumea si sa mananc ceea ce a avut sa-mi ofere, fara frica sau prejudecati. Tata m-a invatat ca trebuie sa te deschizi pentru a cunoaste placerea.”

„Contextul si amintirile joaca roluri definitorii in toate mesele cu adevarat importante in viata.”

„Mancarea e ceea ce suntem. O prelungire a nationalitatii, o vibratie etnica, istoria ta, provincia ta, regiunea ta, tribul tau, bunica ta.”

„Unul dintre adevarurile infricosatoare este ca femeilor le plac barbatii care par sa stie ce fac.”

„Cand mananci carne trebuie sa intelegi ca e vorba de moarte. Ai obligatia sa respecti nu doar bucata aceea de carne, ci fiecare imbucatura.”

„Mancarea buna este, de cele mai multe ori, daca nu mereu, mancarea simpla.”

„Poti invata orice. Caracterul il ai sau nu.”

Bourdain a petrecut mai mult de douazeci de ani in bucatariile restaurantelor. A pornit de jos, de la curatatul stridiilor si spalatul vaselor la Cape Cod, pana la executive chef in bucatariile de lux din Manhattan.

Un excelent povestitor, si-a asternut experientele in:

Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (2000)

A Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal. 2001

Typhoid Mary: An Urban Historical. 2001

Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook. 2004

The Nasty Bits. 2006

No Reservations: Around the World on an Empty Stomach. 2007.

Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook. Ecco/HarperCollins. 2010

Appetites: A Cookbook. 2016

In 2002 a intrat si in lumea televiziunii cu:

A Cook’s Tour (35 de episoade) 2002 – 2003

Pentru Travel Channel a pregatit Anthony Bourdain: No Reservations (2005–2012) si The Layover (2011–2013).

In 2013 a fost jurat intr-un show de trei sezoane The Taste, apoi a inceput sa filmeze pentru CNN Anthony Bourdain: Parts Unknown.

Printre alte multe premii obtinute de-a lungul carierei sale, din 2013 pana in 2016, Bourdain a castigat premiul Emmy pentru Outstanding Informational Series or Special cu Anthony Bourdain: Parts Unknown. Cel de-al saptelea sezon al „Parts Unknown” a avut premiera luna trecuta.

In 2017, The Culinary Institute of America (CIA) – institut pe care l-a absolvit in 1978 – i-a oferit lui Bourdain titlul de Doctor Honoris Causa.

Surse: www.eater.com, www.thrillist.com, www.nytimes.com, wiki

Sursa foto: www.seriouseats.com