Barba-caprei sau Salsifi este o radacinoasa cu gust dulceag ce aminteste de cel al stridiilor (chiar se numeste planta-stridie). Despre ea ne povestesc mai multe cei de la ierburiuitate.wordpress.ro :

„In Romania exista mai multe plante cunoscute sub numele de barba-caprei, toate apartinand genurilor Tragopogon si Scorzonera, ambele din familia Asteraceae. Cele doua tipuri au aspect asemanator, se cultiva si se consuma in moduri similare.”

Planta se poate consuma in intregime. Mugurii, frunzele tinere, florile pot fi folosite in salata iar radacina poate fi gatita in mai multe feluri (fiarta, coapta, gratinata sau prajita)

Din barba-caprei poti face un piure delicios sau niste chiftelute. Radacina poate fi folosita si ca inlocuitor pentru cafea – este asemanatoare cicoarei.

Barba-caprei este bogata in inulina, substanta cu o capacitate nutritionala deosebita ce ajuta la inlocuirea grasimilor, zaharurilor sau carbohidratilor. Planta mai contine si proteine, grasimi, asparagina, colina, levulina, potasiu, calciu, fosfor, fier, sodiu, vitaminele A, B1, E si C.

Unde gasesti barba-caprei?

In supermarket gasesti aceasta planta in varianta curatata, fiarta si conservata. Rar o poti gasi si in piete. Fii atent atunci cand o alegi pentru ca radacina trebuie sa fie ferma, cu frunzele verzi.

Se curata ca oricare alta radacinoasa si se pastreaza in apa rece cu zeama de lamaie, pentru a evita oxidarea.

Sursa foto&info: ierburiuitate.wordpress.com

Citeste si despre Ciulinii de balta