Iarna nu e nimic mai savuros decat sa ai la o masa copioasa un borcan cu legume conservate. Fie in otet, fie in saramura sau ulei.

Asadar, la Sanatatea in Bucate pregatim doua retete de conserve: salata de gogonele cu sos de mustar si salata vinete, ardei si gogosari copti

Salata de gogonele cu sos de mustar

  • gogonele
  • gogosari
  • morcov
  • ceapa
  • 1 l apa
  • 60 gr sare
  • boabe de piper
  • 800 ml otet

Gogonelele, gogosarii se taie felii mari, ceapa se taie solzisori, morcovii se taie rondele. Toate legumele se fierb in apa cu otet, sare si boabe de piper.

Sosul de mustar se prepara ca o maioneza, cu ajutorul unui mixer, din mustar si ulei. Daca vi se pare ca este prea legat, sosul de mustar se poate lichefia si cu putin otet in care au fiert legumele.

Se amesteca legumele fierte cu sosul, se aseaza in borcane si se sterilizeaza ca sa reziste peste iarna.

Salata de vinete cu ardei si gogosari copti

  • vinete
  • ardei kapia
  • ardei gras
  • rosii
  • ulei
  • sare

Vinetele se taie felii rotunde, se presara cu sare si se rumenesc in ulei. Ardeii si rosiile se spala, se aseaza intregi intr-o tava, se stropesc cu ulei si se presara cu sare, apoi se dau la cuptor sa se coaca. Legumele coapte se aseaza intregi, straturi peste straturi, in borcane. Borcanele se scutura bine ca sa se aseze si sa eliminam aerul. Spatiile goale se pot umple cu ulei. Borcanele se sterilizeaza in cuptor, si, cand sunt inca fierbinti se acopera cu paturi groase si se lasa asa peste noapte.

 

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 30 septembrie 2017: Salata de gogonele cu sos de mustar | Salata vinete, ardei si gogosari copti