Kimchi este un preparat coreean, fermentat, din varza si (uneori) ridichi, condimentat cu un amestec de usturoi, sare, otet, ardei iuti si alte mirodenii (chiar pana la 13 mirodenii). Se spune ca este unul dintre cele mai sanatoase preparat din lume.

L-am incercat cu o dorada marinata in sos de soia si gatita la abur. Vezi reteta aici.

In Coreea este de neconceput sa nu existe kimchi la fiecare masa. Se serveste cu orez sau noodles, ori simplu, insa se mai foloseste si in supe sau ca topping pentru pizza sau burgeri.

Practic, pentru coreeni kimchi este atat de obisnuit incat se zice ca nativii spun “kimchi” in loc de “cheese” atunci cand fac poze.

Kimchi este bogat in fibre si sarac in grasimi si e de mare ajutor pentru digestie si implicit pentru silueta. Pe langa vitamina A, B si C, minunile din kimchi sunt lactobacilii gasiti dealtfel in toate alimentele fermentate.

Kimchi se obtine prin lacto-fermentatie – acelasi proces care se intampla si in cazul muraturilor traditionale sau al varzei murate. In primul stadiu varza este tinuta intr-o saramura ce opreste dezvoltarea majoritatii microorganismelor daunatoare si ajuta la inmultirea celor folositoare. In al doilea stadiu, lactobacilii transforma zaharul in acid lactic, fenomen ce conserva legumele si le da o aroma speciala.

Alte curiozitati despre kimchi:

  • Mentionarile initiale ale acestui preparat nu specificau usturoi sau ardei iuti
  • Culoarea kimchi-ului nu era rosie pana in secolul 16, cand ardeii iuti rosii au fost adusi in Coreea de catre comerciantii portughezi.
  • Exista peste 100 de feluri de kimchi. In functie de regiune, variaza fie ingredientele principale, fie cele folosite pentru asezonare, fie perioada de fermentatie.
  • Secretul unui kimchi adevarat se transmite de la mama la fiica si este mandria familiilor coreene.
  • In trecut, kimchi era un aliment pastrat peste iarna, in borcane mari sau oale de lut ingropate in pamant.