Dupa doua saptamani de experiente gastronomice asiatice, la Sanatatea in Bucate se pun in practica retete noi, simple si gustoase. Astazi: dorada la abur – pregatita la un steamer din bambus, cu pak choi, ghimbir, ceapa verde si coriandru. La desert, pentru toti cei care trebuie sa evite glutenul – o prajitura cu ciocolata fara faina. Doar cu faina de migdale.

Prajitura cu ciocolata, fara faina (cu faina de migdale)

  • 100 gr faina de migdale
  • 6 linguri pudra de cacao
  • 200 gr unt
  • 7 oua
  • 300 gr zahar
  • 410 gr de ciocolata neagra

Ciocolata se topeste pe baie de aburi. Se ia vasul de pe sursa de caldura. Batem ouale foarte putin, fara sa le facem spuma, cu putin zahar si sarea.

Untul moale se amesteca bine impreuna cu zaharul. Cat e ciocolata calda o amestecam cu untul si zaharul si adaugam si pudra de cacao. Amestecam usor pana ce avem o compozitie onctuoasa si lucioasa.

Combinam pana la omogenizare cele doua compozitii – cea cu ciocolata si cea cu oua.  Trimitem totul la cuptor, intr-o forma cu diametrul de 20 cm, cu fundul detasabil, pentru 35-40 de minute, la 170 de grade.

Dupa ce scoatem prajitura din cuptor o pudram cu faina de migdale si o decoram cu fructe proaspete.

Dorada la abur 

  • dorada
  • sos de soia
  • mix de 13 mirodenii
  • kimchi
  • ghimbir
  • codite de ceapa
  • frunze de coriandru
  • frunze de ceapa
  • pak choi
  • usturoi

Pestele se marineaza cu sos de soia. Pentru gatirea pestelui aveti nevoie de un steamer din bambus, tapetat cu hartie de copt, perforata.

Pe primul etaj al steamerului punem fileurile de peste si presaram peste ele codite de ceapa verde si frunze de coriandru. Se acopera cu un capac si apoi steamerul se aseaza pe o oala cu apa. Tulpinile de pak choi se aseaza pe un alt etaj superior al steamerului (deasupra celui cu peste), impreuna cu usturoiul si ghimbirul taiat fasii.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 13 mai 2017: Dorada la abur | Prajitura de ciocolata cu faina de migdale