Dupa 5 luni petrecute la Noma (cotat de patru ori (2010, 2011, 2012 si 2014) cel mai bun restaurant din lume, cu doua Stele Michelin), cu experienta de peste un an in alte diverse restaurante din tarile nordice, Chef Alex Petricean s-a intors in Romania ca Head Chef la Maize restaurantul in care conceptul de Farm to Table este rege.
Citeste mai multe despre Alex Petricean, Head Chef la Maize farm to table
La Sanatatea in Bucate, Chef Alex Petricean a pregatit doua retete romanesti reinterpretate, extragand, dupa principiile bucatariei nordice, savoarea fiecarui ingredient: Varza cu carne si Lapte de bou
Varza cu carne
- carne de porc gatita sous-vide (24 de ore la 65 de grade)
- mix de 11 condimente
- pudra de spanac
- sos de varza murata cu patrunjel
- pudra de varza coapta
- varza afumata la rece
- varza chinezeasca
- varza coapta
- varza oparita
- varza murata
Carnea se unge cu ulei de masline si se rumeneste la cuptor, la 140 de grade C. Varza coapta se mai trimite la cuptor sa se caramelizeze. Cotorul de la varza murata se taie fin si se foloseste si el in plating. Varza afumata la rece se rumeneste in tigaie si se ruleaza.

- seminte de dovleac
- felii de dovleac gatite sous-vide
- sirop de zahar cu otet
- crumble de ciocolata cu ovaz
- sfecla coapta in zat de cafea
- piure de dovleac
- lapte
- zahar
Laptele de bou este un terci traditional din Ardeal, din seminte coapte, zdrobite si gatit precum mamaliga.
Chef Alex a reinventat aceasta reteta pregatind un sos din seminte cu lapte, blendate, lasat peste noapte la infuzat si strecurat a doua zi.
Intr-un bol, chef Alex a asezat in straturi sosul, crumble de ciocolata cu ovaz, seminte de dovleac prajite, feliile de dovleac gatite sous-vide si usor caramelizate si sfecla coapta in zat de cafea.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 17 martie 2018: Varza cu carne | Lapte de bou