Risipa alimentara (#foodwaste) a devenit o problema majora la nivel mondial. Si asta ne determina sa ne intrebam ce putem face astfel incat sa redirectionam excesul de mancare catre cei care au mai mare nevoie.
Invitata la Sanatatea in Bucate este Cosmina Paul, cea care se ocupa inca din 2013 de proiectul O masa calda
In cadrul proiectului voluntari din toata tara gatesc zilnic mancare gustoasa din ingrediente de sezon si din produse mai putin aratoase. In aceste conditii, pretul pentru o portie de mancare este unul de doar 2 lei.
Afla mai multe despre proiectul O masa calda
Pentru exemplificare avem doua exemple concrete: supa crema de praz si chiftea la tava cu garnitura de orez cu spanac.
Supa crema de praz
- praz
- morcov
- smantana
- patrunjel
- frunze de conopida
- cartofi
- pastarnac
- ulei
- sare
Pregatim o supa – baza din radacini de patrunjel, frunze de conopida si morcovi. Cartofii, pastarnacul, morcovul se taie in bucati mari si se calesc intr-o oala cu ulei. Prazul se taie bucati si se pune la fiert impreuna cu legumele. Se bledeaza totul, se asezoneaza si se amesteca cu smantana.
Chiftele la tava
- carne de porc
- morcovi
- oua
- paine
- marar
- patrunjel
- ceapa
Carnea tocata se amesteca impreuna cu oua, ceapa tocata, morcov ras, miez de paine inmuiat in apa, sare si patrunjel tocat. Compozitia de chiftele se aseaza intr-o tava care se da la cuptor la 180 de grade, timp de 20 de minute.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 14 ianuarie 2018: Supa crema de praz | Chiftele la tava