Care este cel mai potrivit desert pentru o ocazie speciala? Multi ar spune ca este Pavlova – un tort cu blat de bezea, umplut cu crema de frisca si fructe proaspete. La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei pregateste acest desert spectaculos si o reteta simpla si gustoasa cu creveti si foie gras – Surf&Turf.

Citeste si articolul: Pavlova discordiei

Pavlova 

  • 150 g albus
  • 220 g zahar fin
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • smantana pentru frisca
  • zahar pudra
  • fructe pentru decor

Ouale se separa cat sunt reci. Albusurile se bat cu mixerul pana ce se intaresc putin, apoi se adauga treptat zaharul fin si se continua mixarea. Se presara si un strop de amidon si zeama de lamaie si se mixeaza din nou pana ce bezeaua ramane cu varfuri atunci cand scoatem mixerul.

Sfat: Cuptorul se preincalzeste la 160 de grade. Dupa ce introducem blaturile de bezea in cuptor, reducem temperatura pana la 100 de grade.

Pe o hartie de copt se deseneaza dimensiunea blaturilor astfel incat sa ne fie usor sa asezam compozitia de bezea.

Lasam tava cu blaturile de bezea la temperatura camerei, sa se aseze si sa se deshidrateze, apoi le trimitem in cuptor pana ce se rumenesc si devin crocante. Intre timp batem frisca cu zahar pudra.

Cand blaturile de bezea s-au copt se monteaza Pavlova.  Intre blaturi asezam frisca si fructe.

Sfat: Evita sa deschizi usa cuptorului atata timp cat bezeaua este la copt. 

Surf&turf 

  • creveti
  • foie gras
  • coaja de lime
  • bruschete
  • piure de conopida (conopida, usturoi, sare, lapte, unt)

Conopida se fierbe in lapte impreuna cu usturoiul (copt inainte). Dupa ce s-au fiert, adaugam unt si transformam totul intr-un piure.

Intr-o tigaie incalzim niste unt si prajim bucatile de foie gras pana ce capata o crusta. Presaram si sare grunjoasa. Crevetii se sareaza si se presara cu niste coaja de lime si zeama de lime apoi se rumenesc in unt.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 20 ianuarie 2018: Pavlova | Surf&Turf