Craciunul fara porc e ca nunta fara lautari. Daca esti de acord cu asta, inseamna ca te numeri printre cei care inca pastreaza traditia meselor cu bucate din carne de porc. Asadar, gateste chiar tu bucatele si aduna toata familia in jurul mesei. Nu-i bucurie mai mare! Evident, bine ar fi sa ai o masura-n toate. Sa nu gatesti in exces si nici sa mananci asa.
Cum sa limitezi risipa alimentara in perioada sarbatorilor
Mai jos gasesti cateva retete potrivite pentr Craciun. Pe scurt, niste „porcarii” pe care le-a pregatit Marius de-a lungul timpului 🙂
Carnati din carne de porc

Ai nevoie de:
- pulpa de porc
- ceafa de porc
- fleica de porc
- carne de vita
- slanina
- usturoi
- sare
- supa de oase
- mirodenii macinate (chimen, piper negru, coriandru, ienibahar, fulgi de usturoi, boia, chilli, sare grunjoasa)
- intestine de porc
Toaca slanina si carnea de porc si amesteca-le cu sare, usturoiul pisat, supa de oase si mirodeniile maruntine in mojar. Framanta bine compozitia, apoi umple cu ea intestinele de porc (bine spalate inainte). Lasa carnatii 2-3 zile la zvantat si afumat.
Muschiulet de porc in prapure

- muschiulet de porc
- prapure de porc
- carne de porc tocata
- cimbru
- sare
- ienibahar
- piper
- usturoi
- hribi uscati
Garnitura:
- morcovi
- unt
- sare
Piseaza in mojar sarea, piperul boabe, ienibahar, cimbru, apoi, amesteca-le cu usturoiul pisat si carnea tocata.
Curata muschiuletul de pielite apoi scobeste-l la mijloc cu ajutorul unui instrument ascutit. Umple-l cu amestecul de carne tocata. Intinde prapurele, deasupra presara hribii uscati si rehidratati, apoi imbraca in el muschiuletul.
Aseaza muschiuletul astfel pregatit intr-o tava tapetata cu hartie de copt si trimite-l in cuptorul preincalzit la 190 de grade.
Pentru garnitura poti pregati morcovi fierti si trasi in tigaie cu unt, coriandru, cimbru uscat si sare.
Lebar

- ficat de porc
- inima
- rinichi
- limba
- carne de porc
- foi de dafin
- usturoi
- ienibahar
- intestine de porc
- ceapa
- sare
- piper
Pune intestinele in apa calduta ca sa se desareze. Pune organele la fiert impreuna cu ceapa, mirodeniile si putina sare. Dupa ce s-au fiert, da-le prin masina de tocat, cat mai fin. Nu arunca zeama in care au fiert organele. Strecoar-o si pastreaz-o. In ea vei pune la fiert lebarul.
Toarna peste tocatura putina zeama, adauga sare si piper dupa gust si framanta bine compozitia. Umple intestinele cu aceasta compozitie, leaga-le la capete si pune lebarul la fiert. Dupa ce s-a fiert lasa-l la zvantat la rece.
Muschiulet de porc umplut cu hribi

- muschiulet de porc
- hribi
- ceapa
- usturoi
- unt
- sare
- piper
Dupa ce scoti carnea din frigider las-o la temperatura camerei sa se odihneasca.
Incepe prin a topi untul in tigaie. In aceeasi tigaie adauga ceapa taiata marunt, apoi usturoiul maruntit si el, apoi bucatile de hribi. Lasa la foc domol si condimenteaza cu sare si piper.
Curata muschiuletul de porc de pielite si taie-l in bucati de-o palma. In partea laterala a bucatilor de muschi cresteaza un buzunarel in care vor intra hribii. Umple fiecare bucata de muschi cu hribi si prinde buzunarelul cu o scobitoare.
Condimenteaza bucatile de muschi cu sare si piper (daca vrei poti adauga si ierburi) si aseaza-l intr-o tigaie incinsa, rulandu-le pe toate partile pentru a se sigila capetele muschiului. Tigaia cu muschiuletul sigilat va merge in cuptor, la 200 de grade, sa se rumeneasca frumos. Ca garnitura foloseste hribii ramasi.
Incearca si reteta de Rillettes
Citeste si articolul: Deserturi pentru Revelion by Marius Tudosiei