Ce inseamna Craciunul pentru tine? Pentru cei mai multi, Craciunul este sinonim cu niste cantitati enorme de mancare cumparata. Urmarile? Ori crampe abdominale, zacut in pat sau mai rau, la urgenta, ori … multa mancare risipita. Intr-un cuvant #foodwaste.
Stiai ca …
- In medie, in Romania, o persoana arunca la gunoi 10 kg de alimente pe luna.
- Romania este pe locul 8 in Europa la risipa alimentelor.
- Se arunca 2,5 milioane de tone de alimente pe an in Romania din cele 90 de milioane de tone in Uniunea Europeana.
- Cu banii cheltuiti pentru mancare aruncata intr-un an de un roman se pot face 9 plinuri de benzina.
- Cu mancarea aruncata intr-un an din Romania se poate hrani orasul Cluj-Napoca timp de 20 de ani.
Sursa info: Food Waste Combat
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa limitezi risipa alimentara in perioada Sarbatorilor de iarna (si nu numai):
Nu merge la cumparaturi fara lista
O buna organizare facuta inca de acasa te va ajuta sa cumperi exact cantitatea de ingrediente de care ai nevoie pentru masa de sarbatori. Daca stii ca ai cinci invitati la masa, nu are rost sa cumperi ingrediente cat pentru zece.
Congeleaza feliile de paine
Painea este unul dintre alimentele care ajung cel mai des la gunoi. Daca ti-au ramas la masa cateva felii de paine le poti pune intr-o punga in congelator sau le poti transforma in pesmet sau crutoane. Ai aici doua retete delicioase in care poti folosi painea uscata: Dakos si Panzanella
La fel de buna este painea uscata si ca sa pregatesti o budinca gustoasa (bread&butter pudding) sau ca sa faci niste friganele ca-n copilarie. Ai aici o reteta de friganele pe care o poti incerca.
Nu arunca cozonacul
Daca s-a uscat poti sa faci din el o delicioasa budinca. Unge fiecare felie cu unt, aseaz-o intr-o tava si toarna deasupra un amestec delicios de lapte cu ou si vanilie. Da totul la cuptor sa se rumeneasca. In cateva minute vei avea un desert grozav si zero risipa!
Nu arunca friptura
Bucatile de friptura care raman pe a doua zi pot fi taiate marunt, trase-n unt si folosite intr-o lipie, sandwich sau salata. Poti face chiar un sos gustos – Retete de sosuri – sau, la fel de bine, poti pune bucatele de friptura intr-o omleta. E atat de simplu si gustos!
Refoloseste garniturile
Ti-a mai ramas ceva din garnitura de orez sau legume la cuptor? Nu arunca nimic! Daca nu-ti place sa-l reincalzesti pur si simplu, poti refolosi orezul ca umplutura pentru niste rosii la cuptor. O garnitura de legume coapte isi poate gasi fericirea a doua oara intr-o frittata, intr-un quiche sau chec sarat.
Nu arunca vinul rasuflat
Daca ti-a ramas vin in sticla, toarna-l in formele de gheata si da-l la congelator. Il poti folosi oricand ai nevoie pentru un sos sau la o friptura la cuptor.
Resturile de frunze verzi
Frunzele de salata verde care s-au vestejit se pot transforma intr-o ciorba de salata. Sau, le poti pastra inca o zi intr-o caserola in care ai asezat un prosop de hartie, pentru a le refolosi intr-o salata.
Pastreaza cojile de la fructe si legume
Daca pregatesti acasa mancarea, sigur ramai cu o gramada de resturi de legume si fructe (coji de banana, portocala, coji de cartofi, frunze de salata, coji de ou). Depoziteaza-le intr-un recipient si le poti folosi pentru un compost care va fi de mare ajutor la primavara.
Si un indemn care nu mai are nevoie de explicatii: daruieste o masa calda unui om in nevoie!
Sarbatori linistite!
Citeste si: 17 idei simple pentru a limita risipa alimentara