La Sanatatea in Bucate ne ocupam de doua retete perfecte pentru sezonul rece: rillettes si dulceata de ardei iuti si smochine.

Rillettes este o pasta din carne gatita lent si maruntita manual, pastrata la rece, in borcane, cu un strat gros de grasime deasupra, ca sa impiedice oxidarea. Un fel de carne la garnita, un preparat consistent, rustic, pregatit toamna pentru a fi consumat pe timpul iernii.

Dulceata de ardei iuti

  • ardei iuti
  • smochine
  • ardei kapia
  • apa
  • zahar
  • otet
  • cimbru
  • piper roz

Pregatim un sirop de zahar. Ardeii iuti se maruntesc si se adauga in siropul de zahar. Completam si cu un strop de apa, apoi adaugam doi catei de usturoi si ardeiul kapia copt, maruntit. Cateii de usturoi se scot dupa ce isi lasa aroma. Adaugam frunze de cimbru uscat, smochinele taiate in bucati mai mici si piper roz si lasam totul sa fiarba la foc mic pana ce obtinem o dulceata legata.

Din semintele de la ardeii iuti putem face un ulei picant. Incalzim uleiul intr-o craticioara si scufundam in el semintele de ardei, apoi strecuram. Food Waste: 17 idei simple pentru a limita risipa alimentara

Rillettes 

  • ceafa de porc
  • piept de porc
  • slanina
  • usturoi
  • ceapa
  • morcovi
  • vin alb
  • untura
  • piper
  • cuisoare
  • sare grunjoasa

Bucatile de slanina de pe burta se topesc in tigaie cu putina apa (se mentin la limita intre prajit si fiert). Adaugam legumele intregi (le vom scoate la final) si carnea taiata in bucati mici, de-a lungul fibrei. Adaugam foi de dafin, boabe de piper, cuisoare si sare. Stropim cu vin alb ca sa le mentinem pe toate umede si le lasam la foc mic pana ce carnea se inmoaie bine de tot. Cand carnea s-a gatit, inlaturam legumele si mirodeniile. Carnea se mai marunteste de-a lungul fibrei si se pastreaza in borcane cu tot cu grasimea in care s-a gatit.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate: Rillettes | Dulceata de ardei iuti cu smochine