O mancare perfecta pentru anotimpul rece, rata cu varza e printre bucatele delicioase care ne amintesc de casa.
Ar fi ideal sa gatesti rata cu varza intr-o oala de fonta, dar nu e obligatoriu. Poti sa folosesti si un vas din ceramica, cu capac.
Rata cu varza
- rata
- varza
- rosii/suc de rosii
- untura
- patrunjel
- tarhon
- marar
- cimbru
- sare
Rata se portioneaza. Intr-o oala de fonta, bucatile de carne se rumenesc in untura pe partile cu carnea deschisa, nu pe piele. In acest fel vor ramane zemoase.
Dupa aceasta etapa carnea se scoate din oala. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in untura ramasa dupa rumenirea carnii, iar varza se marunteste si ea si se adauga in oala.
Cand varza se inmoaie putin, se adauga si sucul de rosii proaspat stors, sare si piper, marar, cimbru, patrunjel si tarhon.
Oala se acopera cu capac si se trimite la cuptor timp de o ora, la 200 de grade, apoi se scade temperatura si se indeparteaza capacul pentru ca varza sa se rumeneasca frumos.
Incearca si reteta: Varza a la Cluj
Foto: Raluca Constantin