Tortul Pavlova este unul dintre cele mai apreciate deserturi din Bacania Veche. Si pentru ca tot il avem atat de des pe raft, este cazul sa aflam si care este povestea lui. Vezi reteta de Pavlova

Se spune ca tortul Pavlova, un fabulos desert cu bezea si frisca a fost creat in onoarea Annei Pavlova, prim balerina a Baletului Imperial Rus si a baletului rus Diaghilev.

In 1911 ea si-a infiintat propria companie de balet cu care a inceput sa bata lumea-n lung si-n lat. A fost primul turneu mondial din istorie. In anul 1926 Anna Pavlova si baletul ei au ajuns si in Australia si Noua Zeelanda unde publicul a fost cucerit de gratia si talentul sau. Ziarele titrau in vremea aceea: “Ea nu danseaza, ci zboara prin aer, ca pasarile.

Tortul Pavlova de la Bacania Veche
Tortul Pavlova de la Bacania Veche

De atunci si pana in zilele noastre Noua Zeelanda si Australia sunt in razboi culinar in legatura cu paternitatea desertului inspirat de gratioasa balerina.

Australienii spun ca tortul Pavlova a fost inventat in 1934 de chef Bert Sachse la ordinele lui Elizabeth Paxton, directoarea hotelului Esplanade din Perth, care isi dorea un desert elegant si original in meniul restaurantului sau. Dupa cateva luni de incercari, chef Bert Sachse a prezentat noul desert facand referire la Pavlova:  “un desert usor precum Pavlova”.

Sachse a sustinut intreaga viata faptul ca el a inventat desertul, insa in 1973 a recunoscut ca inspiratia i-a venit de la o reteta neozeelandeza deja existenta, aparuta in Women’s Mirror, pe 2 aprilie 1934.

De partea neozeelandeza, dupa cum afirma Keith Mooney, biograful Annei Pavlova, se sustine ca desertul a fost inventat in 1926 la Wellington de catre un tanar chef care s-a indragostit nebuneste de balerina.

Cert este ca, avand desertul in fata, putem ignora lejer rafuiala culinara asupra paternitatii lui.

Pavlova este un dulce echilibrat si usor ca un fulg, cu blat de bezea crocanta la exterior si moale in interior, crema de frisca si garnisit cu fructe proaspete. Vizual, straturile de bezea si crema de frisca amintesc de tutu-ul balerinei.

Desertul este motiv de mandrie nationala in Noua Zeelanda unde in 1999 a fost facuta o „Pavzilla” – o Pavlova de 45 de metri lungime. In 2005, recordul a fost batut tot in Noua Zeelanda cu „Pavkong” ce masura 64 de metri lungime.

Pavlova din Bacania Veche are crema de frisca si bucatele de pere, coacaze rosii si afine, insa in functie de sezon folosim si capsuni, piersici sau zmeura.

Poti comanda tortul direct in Bacania Veche la telefon: 021 210 1222.

Vezi alte produse homemade pe care le poti comanda din Bacania Veche, AICI

Toate bune! 🙂

Surse info: LaRousse Gastronomique, Wiki, www.francetvinfo.fr

Foto&text: Raluca Constantin