Romania e mai mult decat Romania! Cu aceasta idee incepem un 2023 in care ne dorim (si ne vom da peste cap) ca din ce in ce mai multe produse artizanale romanesti sa ajunga la voi.

Oamenii simt ca Romania este despre sarmale, fasole cu ciolan si telemea, insa 2022 ne-a confirmat ca, umar la umar cu Franta, Germania sau Spania, Romania incepe sa dea lumii si altceva decat traditionalele (dealtfel remarcabile) produse.

Camembert de Miercurea Ciuc, Raclette de Cornesti si Salumerie la Sighisoara

Descoperim cu bucurie ca sunt tot mai multi producatori romani care ies de sub palaria obisnuintelor si, cu curaj, scot nasul in lume cu Camembert sau Raclette, facute insa pe meleaguri romanesti.

Cu materie prima locala de la fermele din zona, folosind metode artizanale dupa retete traditionale originale frantuzesti, elvetiene sau italiene, aplica gusturilor din copilarie tehnicile invatate in strainatate.

Rezultatul: produse demne de premii la concursurile internationale.

Raclette de Cornesti (Cluj)

 Artizanul Narcis Pintea de la Atelierul de branza NarCheese din satul Cornesti, comuna Garbau, Cluj, a inceput sa produca Raclette in 2019 dupa ce a studiat la Scoala Agricola din Elvetia si a obtinut prima branza provenita din laptele ecologic de la Ferma Fratii Pintea.

In 2022, Atelierul de branza NarCheese a participat la Festivalul Racl’Aggetes, un festival al celor mai bune branzeturi din Elvetia, alaturi de 8 fromageri elvetieni.

Raclette – Un tip de branza maturata ce provine din zona Valais (Elvetia) si se produce in special in timpul verii cand vacile ies la pascut. Laptele se proceseaza crud, timpul de prelucrare este de 24h dupa care urmeaza procesul de maturare (minim 4 luni) in conditiile favorabile dezvoltarii bacteriilor de care aceasta are nevoie; aceste bacterii favorizand gustul intens pe care aceasta branza il are.

Camembert de Timian (Miercurea Ciuc)

Dupa acelasi model, Camembert-ul de Timian are in spate oameni muncitori care au facut la un moment dat cursuri de specializare in Franta. Apoi, urmarind indeaproape conditiile stabilite de reteta traditionala frantuzeasca au inceput sa produca renumitul tip de branza pe plaiurile noastre.

Camembert – Un tip de branza cu pasta moale si crusta de mucegai, avand formă rotunda, preparata din lapte de vaca. Camembert-ul este considerat un simbol al patrimoniului gastronomic francez.

Culatello si capocollo de la Mangalitza Food Art (Sighisoara)

Povestea Mangalitza Food Art va este, probabil, cunoscuta. Daca nu, o regasiti aici.

O salumerie artizanala cu porci mangalita crescand in libertate pe dealurile din zona Sighisoarei, dar cu produse dupa retete italienesti (cu mici scapari: jumari, untura, etc).

O fuziune armonioasa de concepte gastronomice italienesti si romanesti care ne ofera, printre alte excelente produse si capocollo (sau coppa) si culatello.

Capocollo – un tip de cold cut des intalnit in Italia si Corsica. Un salam facut din ceafa de porc proaspata, intreaga. Carnea este marinata in vin alb sau rosu, usturoi si diverse ierburi – in functie de regiune, frecata cu sare, rulata si pusa in intestin natural de vita si lasata la maturat timp de 6 luni.

Culatello – simbolul international al macelariei italiene. Adesea considerat cel mai bun produs din carne italian (si printre cele mai scumpe), culatello este obtinut din spatele pulpei de porc.

Toate produsele amintite aici se regasesc pe rafturile din Bacania Veche (Barbu Vacarescu 49). In stocuri variabile si limitate, cum ii sta bine oricarui produs artizanal de inalta calitate 🙂

Scris de: Raluca Constantin

Surse: www.timian.ro , www.narcheese.ro