1850, Lyon. De atunci avem cea mai veche mentiune a acestui desert rafinat, in forma lunguiata, facut din aluat oparit, umplut cu crema fina si glazura. O definitie a eclerului  ce apare in 1988 in ‘Chambers English Dictionary’ suna cam asa: “o prajitura lunguiata ca forma si scurta ca durata. “

Nu se stie exact de unde ii vine numele, insa “éclair” inseamna fulger in franceza. Unii sustin ca prajitura este atat de buna incat se mananca intr-o clipita – de unde si asemanarea cu fulgerul, altii s-au gandit la glazura lucioasa asemenea luminii produse de fulger. Nu este insa nimic oficial.

Cert este ca, inainte de mijlocul secolului XIX, ceea ce numim astazi ecler, era cunoscut sub numele de „pain à la duchesse” sau „petite duchesse” – un desert din aluat oparit, in forma de deget, dat prin migdale.

In secolul XIX, Carème, cel mai mare patiser din toate timpurile, vine cu o inovatie. Scoate migdalele, umple auatul cu crema de ciocolata sau crema cu cafea, si il acopera cu glazura. Asa ia nastere eclerul.

Pornind de la aluatul oparit, tot Carème inventeaza si “les croquembouches” – choux a la crème din zilele noastre si “les profteroles”

Denumirea de ecler este atestata atat in limba engleza cat si in limba franceza in 1860. Prima reteta de eclere cunoscuta apare in Boston Cooking School Cook Book by Mrs D.A Lincoln, publicata in 1884.

In zilele noastre maestrii patiseri reinterpreteaza constant acest desert, creand o multime de combinatii sofisticate.

In Bacania Veche facem niste eclere dolofane, mai putin sofisticate dar grozav de gustoase si bine umplute cu crema de vanilie si cu glazura de ciocolata belgiana. Comanda direct in Bacania Veche la telefon: 021 210 1222