Cighir este o veche reteta moldoveneasca, un fel de drob ce se poate face si la Craciun cu maruntaie de porc. De Paste se pregateste cu maruntaie de miel si multe verdeturi.

Cighir

  • 1 kg maruntaie de miel (ficat, inima, rinichi, splina)
  • 1/4 kg ceapa alba si rosie
  • 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 60 g unt
  • 3 fire ceapa verde
  • 1 fir usturoi verde
  • 4 oua
  • 1 prapure intreg
  • patrunjel
  • hasmatuchi

Spala bine prapurele cu apa rece sau calduta, niciodata cu apa calda pentru ca se rupe. Spala maruntaiele in cateva ape apoi opareste-le cu apa clocotita. Radu Anton Roman spune ca apa aceasta se raceste si se da la caine „ca sa fie Pastele pentru toti”

Fierbe maruntaiele in apa cu legume, ca sa iasa gustoase, apoi taie-le cuburi mici. Este de preferat sa le tai la cutit, nu sa le marunteti in masina de tocat, pentru ca se zdrobesc prea tare.

Jumatate din cantitatea de ceapa (verde si uscata) si usturoiul verde se marunteste si se rumeneste in ulei. Rumeneste si maruntaiele separat. Amesteca maruntaiele cu ceapa calita si ouale batute usor. Inveleste acest amestec in prapure si aseaza-l intr-o togaie sau in forma rotunda. Lasa putin pe aragaz sa inceapa gatirea apoi trimite tigaia la cuptor sa se desavarseasca cighirul.

Serveste cu salata verde.

Incearca si reteta de Miel cu melasa de rodii si seminte de pin