Bacania Veche

Rijstevlaai | Bitterballen

Astazi avem in program doua retete de origine olandeza: Rijstevlaai – o tarta cu orez si Bitterballen – un fel de chiftele olandeze. Ambele retete au fost incercate in premiera. Si au iesit foarte gustoase:) Incercati-le si voi!

Rijstevlaai 

Blat

  • 75 gr zahar
  • 125 gr branza Quark
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • 3 linguri lapte
  • 3 linguri ulei
  • 250 gr faina self rising
  • 1/2 lingurita drojdie

Umplutura:

  • 130 gr orez
  • 1 l lapte
  • 3 oua
  • 140 gr zahar

Branza, zaharul, vanilia, laptele si uleiul se amesteca cu mixerul si se adauga 250 gr faina self rising si 1/2 lingurita drojdie. Se framanta pana ce obtinem un aluat, apoi lasam sa se odihneasca. Am obtinut astfel blatul de tarta.

Se fierbe orezul cu laptele si putina sare. Ouale se separa, cantitatea de zahar se imparte in doua. Albusurile se bat spuma cu 70 gr zahar. Separat, galbenusurile se bat cu alte 70 gr zahar. Intr-un bol se amesteca toate cele trei compozitii: orezul cu lapte cu albusurile si galbenusurile.

Aluatul pregatit in avans se intinde si se aseaza intr-o tava rotunda. Umplutura cu orez se toarna peste acest aluat. Se da la cuptor timp de 30 de minute la 190C. Se poate servi cu frisca, fulgi de ciocolata.

DSC_0133

 Bitterballen 

  • 4 linguri de unt
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 400 gr carne de vita
  • 2 catei de usturoi
  • o legatura de cimbru
  • 750 ml supa
  • 350 ml lapte
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lg ketjap manis (sos de soia indonezian)
  • 75 gr faina
  • 5 oua
  • pesmet
  • ulei pentru prajit
  • nucsoara

Ketjap manis 

  • zahar brun
  • 200 ml apa
  • 200 ml sos de soia
  • 7 linguri de melasa
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 1/2 lingurita coriandru pudra
  • 1/2 lingurita piper negru

Carnea de vita se rumeneste in ulei si unt, apoi se lasa la odihnit. Intr-o alta tigaie se calesc ceapa si morcovul maruntite. La final se adauga cimbru si usturoi zdrobit. In aceeasi tigaie in care am calit legumele adaugam carnea rumenita putin inainte. Peste toate ingredientele se toarna supa, laptele, frunza de dafin. Tigaia se da la cuptor la 160C sa fiarba ~4-5 ore pana ce carnea se desprinde fasii. Se scoate din cuptor si se strecoara toata zeama de supa ramasa. Intr-o alta tigaie punem 3 linguri de unt, 75 gr faina si supa strecurata. Vom obtine un sos pe care il combinam cu carnea maruntita si ketjap manis. Mai adaugam nucsoara, worchester, piper si lasam compozitia la racit.

Se modeleaza niste chiftele lunguiete care se dau prin faina apoi prin ou batut si pesmet si se prajesc in ulei.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 22 aprilie 2017: Rijstevlaai | Bitterballen 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *