In aceasta editie a emisiunii Sanatatea in Bucate ne ocupam de un fel principal si un desert care, cu siguranta, vor fi pe placul multor gurmanzi.

In plus, cele doua retete pot fi o varianta fericita si rapida pentru zilele in care aveti musafiri. Asadar, poftiti la piept de rata cu cartofi hasselback si desertul copilariei – lapte de pasare (sau île flottante).

Piept de rata cu cartofi Hasselback 

  • piept de rata
  • cartofi
  • lamaie
  • sare
  • unt
  • ulei
  • usturoi
  • usturoi verde
  • ceapa verde
  • marar
  • frunze de oregano
  • chilli

Verdeturile si usturoiul uscat se maruntesc in mojar, cu sare. Dupa ce le-am pisat bine, in mojar peste verdeturi se adauga ulei si unt si se amesteca pana ce obtinem o crema.

Cartofii cu coaja se spala foarte bine si se cresteaza fin, fara a taia feliile complet. Cartofii se ung cu pasta cu verdeturi si unt si se trimit la cuptor. Pe langa cartofi puteti folosi tot felul de alte radacinoase – pastarnac, patrunjel, telina. Vor fi la fel de gustoase.

Bucatile de piept de rata se cresteaza pe partea cu pielea si se sareaza. Carnea se aseaza in tigaia incinsa, pe foc, cu pielea in jos si se preseaza usor ca sa nu se curbeze in contact cu caldura. Tigaia se trimite la cuptor cateva minute pentru a se desavarsi gatirea. Intre timp pregatim si un piure din verdeturi, pe care il vom servi cu pieptul de rata. Pentru asta blendam frunze verzi de leurda, zeama de lamaie, menta proaspata, sare si ulei, pana obtinem un sos .

 

lapte de pasare

Lapte de pasare 

  • lapte
  • smantana
  • oua
  • cardamon
  • pudra de vanilie
  • sare
  • zahar

Laptele se pune pe foc impreuna cu o pastaie de cardamon. Nu trebuie sa fiarba, ci doar sa fie la o temperatura ridicata. Albusurile se bat cu 3 linguri de zahar si putina sare pana ce obtinem o bezea. Galbenusurile de la 6 oua se freaca cu alte 3 linguri de zahar. Crema obtinuta se mixeaza cu putin lapte cald si cu smantana gatita apoi tot amestecul se toarna in oala cu lapte si se amesteca pana ce obtinem o crema fina. In crema, pe foc mic, se pune cate o lingura de bezea  si se lasa sa se gateasca cam 3 minute. Deasupra se presara pudra de vanilie. Desertul trebuie lasat la frigider inainte de servire.  Pentru servire se toarna mai intai crema, apoi deasupra se aseaza insulitele de bezea.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 16 aprilie 2017: Piept de rata cu cartofi Hasselback | Lapte de pasare