In zilele calduroase ne racorim cu o inghetata divina – parfumata cu busuioc si bucati de piersici coapte. Pentru iubitorii de peste avem si o reteta cu Zargan – un peste special si care nu e foarte greu de gasit la noi. Gatiti si mancati sanatos! šŸ™‚

Inghetata de piersici coapteĀ 

  • 1 l smantana pentru frisca
  • 5 galbenusuri
  • 3-4 linguri de smantana fermentata
  • 300 gr zahar brun
  • piersici
  • busuioc
  • sare

Smantana pentru frisca se incalzeste. Infuzam in ea cateva minute niste frunze de busuioc. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul brun si un strop de sare.

Cand se transforma intr-o crema, turnam deasupra, treptat, smantana calduta (nu fierbinte! pentru a evita coagularea cremei cu ou). Se adauga si smantana fermentata, pentru un plus de gust si cremozitate, si se mixeaza pana la omogenizare. Inghetata se toarna in forme si se trimite la congelator.

Piersicile se taie felii groase, se dau prin zahar brun si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptor sa se caramelizeze.

Inghetata se serveste cu felii de piersici coapte iar siropul delicios ramas in tava poate fi folosit pentru decor.

Inghetata cu piersici coapte

ZarganĀ prajit cu garnitura de nautĀ 

  • zargan
  • naut
  • tije de telina
  • napi
  • ulei
  • sare
  • aluat tempura
  • otet de orez
  • apa
  • boia afumata iute

Tijele de telina se taie in bucati mari si se pun la fiert. Pestele se taie si el bucati mari si se cresteaza de-a lungul coloanei ca sa se poata gati bine. Pastram 3-4 bucatele si capul, iar restul se gateste la aburi.

Napii se taie cubulete, se presara sare, ulei de masline si putin otet de orez. Se amesteca si se lasa la marinat. Boabele Ā fierte de naut se rumenesc usor intr-o tigaie cu ulei de masline. Se adauga sare si boia afumata iute. Carnea de zargan gatita la aburi, tijele de telina si cateva boabe de naut se blendeaza pana ce obtinem un piure fin.

Bucatelele de peste pastrate se dau prin aluat tempura, se prajesc intr-o tigaie cu ulei si se monteaza pe farfurie cu salata de napi, boabele de naut si piureul din zargan si naut.

Incearca si reteta: Coulis de zmeura si mure