La Sanatatea in Bucate, Marius a gatit doua retete delicioase in orice anotimp: paine cu ceapa si chimen si stiuca in sos de lamaie. Incearca-le si tu!

Paine cu ceapa si chimen 

  • faina
  • drojdie
  • chimen
  • untura
  • apa
  • miere
  • zahar
  • sare

Ceapa se taie solzisori si se pune pe foc intr-un ceaun sa se inmoaie in ulei de floarea soarelui presat la rece. Drojdia se lasa la inmuiat cu o lingura de zahar si una de miere. Se pune sare in faina, apoi drojdia inmuiata si framantam usor. Se adauga ceapa calita. Boabele de chimen se rumenesc usor inainte sa fie si ele adaugate in aluat. Framantam din nou, acoperim aluatul cu un prosop curat si lasam la crescut 30 de minute. Aluatul se modeleaza in forma rotunda si se aseaza intr-un ceaun uns cu untura.

Stiuca in sos de lamaie

  • stiuca
  • amidon de porumb
  • galbenusuri
  • sare
  • zeama de lamaie
  • supa de legume
  • ulei de floarea soarelui presat la rece

Stiuca se curata si se taie rondele groase (2-3 degete) asttfel incat sa ramana zemoase in momentul in care le vom gati. Presaram peste rondelele de stiuca sare si piper, putina faina ca sa absoarba umezeala de la suprafata si le lasam deoparte. Bucatile de peste se rumenesc in tigaie pe partile cu taietura apoi le asezam intr-o tava pe care o trimitem la cuptor.

Din doua lingurite de amidon de porumb cu putina apa facem un sos subtire. Galbenusurile se amesteca bine cu zeama de lamaie pana ce avem o emulsie. Adaugam si supa calduta de legume si mutam totul, impreuna cu sosul cu amidon, intr-o tigaie, pe foc. Amestecam intruna la foc mic fara sa ajungem la punctul de fierbere. Il puteti trece printr-o strecuratoare deasa. Pentru servire, sosul se aseaza din belsug peste rondelele de stiuca rumenite.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 1 ianuarie 2016: Stiuca in sos de lamaie | Paine cu ceapa si chimen