In meniul de astazi la Sanatatea in Bucate avem doua retete care iti provoaca simturile si te trimit in vacanta la fiecare inghititura: caponata siciliana – o celebra tocana de legume si avgolemono – o supa greceasca, divina.
Caponata siciliana
Caponata este o mancare care te umple de bucurie si care poate fi servita foarte bine si rece. Surpriza de data asta sunt semintele de pin si fileurile de ansoa.
Ingrediente:
- vinete
- rosii
- telina apio
- ceapa rosie
- ceapa alba
- salote
- seminte de pin
- capere
- ardei rosu
- masline
- ansoa
- ulei de masline
- otet
Incepe cu o tigaie si un ulei de masline. Grecesc. Marunteste tijele de apio si caleste-le in ulei. Taie vinetele in cubulete mari, tine-le cateva minute in apa cu sare, apoi lasa-le deoparte la scurs. In timpul asta, ia-ti servetelele aproape si pregateste-te sa plangi. Incepe operatiunea ceapa. Ceapa alba, cea rosie si salota trebuie taiate in bucati mari. Perpeleste-le pe toate in ulei de masline. Taie niste rosii gustoase in bucati mari si adauga-le peste ceapa calita, in tigaie. Apoi adauga si maslinele. Bucatile de vinete se trag si ele in tigaie cu niste muguri de pin.
Pune intr-o oala mai mare (aici vei asambla caponata) ulei de masline. Rumeneste in el fileurile de ansoa apoi adauga ardeii taiati si ei in bucati mari si caperele. Cand ardeii incep sa se inmoaie adauga putin otet de vin rosu in care ai dizolvat o lingurita de zahar. Apoi incepe asamblarea caponatei adaugand rosiile si ceapa care s-au calit separat. La final trimite in oala si tijele de apio si vinetele. Amesteca totul si da oala la cuptor pentru a se intrepatrunde aromele.
Avgolemono
- pui de tara
- ou
- zeama de lamaie
- sare
Avgolemono este o supa greceasca, cu ou. Nimic mai savuros si mai plin de amintiri din vacanta.
Fierbe un pui de tara la foc mic, in apa simpla. Fara sare, fara legume. Alege spuma pentru ca ai nevoie de o supa clara.
Separa ouale. Amesteca galbenusurile cu zeama de lamaie si albusurile bate-le separat pana ce ai o spuma. Nu trebuie sa fie o spuma ca pentru bezea. Amesteca incet galbenusurile cu lamaie si spuma de albus, apoi toarna peste ele zeama de supa calduta (nu fierbinte). Condimenteaza si bucura-te de avgolemono!
