In prime editie de toamna a emisiunii Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei pregateste cateva conserve de toamna, dupa retete consacrate, de la mama sa: sos rosu, salata de toamna, sos de leustean si sos pentru gatit.
Sos rosu
- rosii
- morcovi
- ardei kapia
Morcovul dat pe razatoarea mica se caleste in ulei cu o crenguta de cimbru. Rosiile si ardeii kapia se blendeaza pana ce devin sos si se toarna peste morcov si se lasa pe foc. Se asezoneaza cu sare si piper.
Salata de toamna
- gogonele
- morcovi
- ardei verde
- ceapa
- gogosari
- sare
- maioneza de mustar
- ghebe
- dafin
- otet
- zahar
Otetul (o cana) se pune la fiert cu putina apa, zahar, sare si frunze de dafin. Legumele se taie pe lung (mai putin morcovul, care se taie rondele) si se amesteca cu sare. Cand lichidul fierbe, mai intai se pun in oala sa se inmoaie morcovul si ghebele, apoi celelalte legume. Se lasa cateva minute sa se opareasca apoi se strecoara. Lichidul scurs nu se arunca.
Separat pregatim sosul de mustar cu ulei. Legumele pregatite se amesteca cu sosul de mustar si se pun in borcane.
Sos de leustean
- leustean
- ulei
- sare
- zeama de lamaie
Intr-un blender se pun frunze si tije de leustean, zeama de lamaie si putin ulei vegetal. Se blendeaza totul si se conserva in borcane. Pe deasupra, in fiecare borcan se toarna cate putin ulei.
Sos pentru gatit
- morcov
- sare
- ardei kapia
- ulei vegetal
Morcovul se da pe razatoarea mica si se caleste in ulei. Se presara si putina sare. Ardeii capia se maruntesc in blender pana devin pasta. Pasta de ardei se toarna in oala peste morcovul inmuiat.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 6 septembrie 2014: Salata de toamna | Sos de leustean | Sos rosu