La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei o are ca invitata pe Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro). Cei doi gatesc impreuna trei retete cu ingrediente locale si de sezon: risotto cu urzici, muschiulet de miel in crusta de ierburi cu garnitura de piure de morcov cu chimen, sparanghel si sos de rodie. La desert: spuma de iaurt cu fructe.
1. Risotto cu urzici
- urzici
- ceapa
- usturoi
- unt
- parmezan
- orez
- supa de pui
- vin alb
- sare
- piper
Urzicile se spala si se fierb. O ceapa si un catel de usturoi se toaca fin. Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga si unt sa se topeasca si se adauga ceapa si usturoiul sa se caleasca putin. Se adauga orezul apoi vinul si lasam pe foc sa se evapore. Se adauga treptat supa de pui si se amesteca pana ce devine cremos. Se adauga sare, piper, urzicile tocate si se mai lasa pe foc. La final se adauga parmezan si unt.
2. Muschiulet de miel cu piure de morcov cu chimen, sparanghel si sos de rodie
- morcovi
- ulei de masline
- unt
- smantana
- muschiulet de miel
- sparanghel
- rodie
- chimen
- coriandru
- fistic prajit
- pesmet
- menta
- usturoi
- piper
- sare
Pentru piureul de morcovi: intr-o tigaie se pune putin ulei de masline. Se soteaza morcovii si se adauga o lingurita de chimen si putin unt, sa se caramelizeze. Se blendeaza, se condimenteaza si se adauga smantana si unt pana ce obtinem un piure.
Din coriandru, menta, fistic prajit – tocate, pesmet si piper se face o crusta pentru muschiuletul de miel.
Pentru garnitura: sparanghelul se opareste si se trece imediat in apa cu gheata.
Sosul de rodie se pregateste astfel: boabele de rodie se incalzesc intr-o tigaie, se paseaza. Sucul obtinut se ingroasa cu unt.
Muschiuletul de miel se sigileaza pe toate partile intr-o tigaie incinsa si se condimenteaza cu sare si piper. Se tavaleste fiecare bucata prin amestecul pregatit inainte pentru crusta si se da la cuptor.
3. Spuma de iaurt cu fructe
- iaurt
- biscuiti
- ciocolata alba
- unt
- frisca
- coaja de lamaie
- gelatina
- capsune
- mure
- coacaze
Untul se topeste si se amesteca cu biscuitii sfaramati. Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi. Foile de gelatina se inmoaie in apa rece si se amesteca cu ciocolata alba topita. In ciocolata se pune iaurtul gras si frisca. Pentru aroma se adauga coaja de lamaie. Se monteaza peste blatul de biscuiti si se da la rece.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 16 martie 2014: Risotto cu urzici | Muschiulet de miel cu piure de morcov | Spuma de iaurt cu fructe