O zi fara dulciuri astazi la Sanatatea in Bucate. Marius Tudosiei pregateste trei retete simple si gustoase:  fava cu salata de patrunjel, risotto cu ciuperci shiitake si paste cu creveti.

1. Fava cu salata de patrunjel

Fava sunt niste boabe care seamana cu cele de fasole insa au un usor gust de coriandru.

  • ulei de masline
  • fava
  • ceapa
  • coriandru
  • rosii cherry
  • patrunjel

Ceapa se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie. Peste ea se adauga rosiile taiate in bucati mari. Se pun si boabele de fava in tigaie si se asezoneaza cu sare, piper si boabe de coriandru. O parte dintre boabe de fava se strivesc. Pentru salata de patrunjel se marunteste patrunjelul si se amesteca cu ceapa tocata marunt. Inainte de servire, se toarna peste salata ulei de masline.
2. Risotto cu shiitake

Ciupercile shiitake cresc de regula in aer liber insa care se cultiva si la noi pe langa Sibiu.

  • orez
  • ceapa
  • usturoi
  • ciuperci shiitake
  • smantana
  • supa de vita
  • vin alb
  • parmezan
  • ulei
  • unt
  • vin de orez
  • sos de soia

Ceapa si usturoiul se toaca fin si se calesc in ulei. Ciupercile se taie in felii groase si se adauga peste ceapa si usturoi, apoi se pune orezul, putin vin din orez si vinul alb. Se amesteca si se mai lasa pe foc. Spre sfarsit se adauga si niste sos de soia, smantana dulce si un strop de unt. La final, se razuie putin parmezan.

3. Paste cu creveti

  • fettucine
  • capellini
  • usturoi
  • rosii cherry
  • ansoa
  • creveti

Se caleste usturoiul taiat felii, cu cateva fileuri de ansoa si rosiile cherry. Cand usturoiul devine brun, se adauga in tigaie crevetii. Pastele se fierb, se scurg se adauga in tigaie si se mai lasa pe foc impreuna cu celelalte ingrediente.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 22 martie 2014: Fava cu salata de patrunjel | Risotto cu ciuperci shiitake | Paste cu creveti